Na Krstovdan, mnogi vernici poste i hrane se samo hlebom i grožđem, ali ako želite da pripremite nešto više, evo nekoliko predloga za ukusna posna jela koja će upotpuniti vaš obrok.
Sutra je Krstovdan, priredite ukućanima savršenu trpezu uz ovaj recept
Riba
-1 kg krompira
-500 g ribe po izboru
-So, biber
-Aleva paprika
-Začin po ukusu
-Kukuruzno brašno
-1 veća glavica crnog luka
-Ulje
Priprema:
1. Tepsiju premažite uljem, a krompir isecite na tanke listiće. Dodajte alevu papriku, biber, začin i malo ulja, pa sve dobro izmešajte.
2. Stavite krompir u podmazanu tepsiju, a između njega rasporedite kolutove crnog luka koje ste posolili.
3. Ribu posolite, uvaljajte u kukuruzno brašno, poprskajte uljem i stavite je na krompir.
4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok sve lepo ne porumeni.
Sastojci za posne lignje iz rerne:
-500g očišćenih lignji,
-po potrebi brašna,
-malo mrvica hleba,
-100g ulja,
-so.
Tuna steak
Sastojci:
-2 komada sveže tune (oko 200-250 g svaki)
-2 kašike maslinovog ulja
-So i biber, po ukusu
-1 kašičica origana (ili svežeg timijana, po želji)
-1 limun (sok i kora)
-1 kašičica senfa (opciono, za dodatnu aromu)
-2 čena belog luka (sitno iseckana)
-1 kašičica soja sosa (opciono)
-1 kašičica meda (opciono, za blagi šmek)
Prvo, operite i osušite filete tune papirnim ubrusima. Tuno treba biti suvo kako bi se lepo zapečelo. U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, limunov sok i koru, origano (ili timijan), seckani beli luk, senf, soja sos i med. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine. Stavite filete tune u dublju posudu i prelijte marinadom. Pokrijte posudu i ostavite u frižideru da odstoji oko 30 minuta do 1 sat. Ako želite jači ukus, možete je marinirati i duže, ali nije obavezno.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: