Sutra se posti, evo kako da pripremite savršenu trpezu za Krstovdan

krstovdan 2025

Na Krstovdan, mnogi vernici poste i hrane se samo hlebom i grožđem, ali ako želite da pripremite nešto više, evo nekoliko predloga za ukusna posna jela koja će upotpuniti vaš obrok.

Sutra je Krstovdan, priredite ukućanima savršenu trpezu uz ovaj recept

Riba

-1 kg krompira

-500 g ribe po izboru

-So, biber

-Aleva paprika

-Začin po ukusu

-Kukuruzno brašno

-1 veća glavica crnog luka

-Ulje

krstovdan 2025

Priprema:

1. Tepsiju premažite uljem, a krompir isecite na tanke listiće. Dodajte alevu papriku, biber, začin i malo ulja, pa sve dobro izmešajte.

2. Stavite krompir u podmazanu tepsiju, a između njega rasporedite kolutove crnog luka koje ste posolili.

3. Ribu posolite, uvaljajte u kukuruzno brašno, poprskajte uljem i stavite je na krompir.

4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok sve lepo ne porumeni.

krstovdan 2025

Sastojci za posne lignje iz rerne:

-500g očišćenih lignji,

-po potrebi brašna,

-malo mrvica hleba,

-100g ulja,

-so.

krstovdan 2025 godina

Tuna steak

Sastojci:

-2 komada sveže tune (oko 200-250 g svaki)

-2 kašike maslinovog ulja

-So i biber, po ukusu

-1 kašičica origana (ili svežeg timijana, po želji)

-1 limun (sok i kora)

-1 kašičica senfa (opciono, za dodatnu aromu)

-2 čena belog luka (sitno iseckana)

-1 kašičica soja sosa (opciono)

-1 kašičica meda (opciono, za blagi šmek)

hrana za krstovdan 2025. godine

Prvo, operite i osušite filete tune papirnim ubrusima. Tuno treba biti suvo kako bi se lepo zapečelo. U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, limunov sok i koru, origano (ili timijan), seckani beli luk, senf, soja sos i med. Sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine. Stavite filete tune u dublju posudu i prelijte marinadom. Pokrijte posudu i ostavite u frižideru da odstoji oko 30 minuta do 1 sat. Ako želite jači ukus, možete je marinirati i duže, ali nije obavezno.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Privatna arhiva,
Autor: K. Marković