Svako voli da pojede slastan desert nakon dobrog ručka, čak i ukoliko detaljno pazi na količinu unetih kalorija.
Međutim, priprema ukusnih kolača često zahteva dosta sastojaka – samim time i novca, ali i dodatno vreme provedeno pored šporeta, koje svi želimo da iskoristimo na neki „bolji“ način.
Potrebni sastojci:
- 5 jaja
- 2 šolje (2 puta 2 dl) brašna
- 1 šolja (2 dl) jogurta
- 1/2 šolje (1 dl) ulja
- 3/4 šolje (1,5 dl) šećera
- jedna kesica vanilin šećera
- jedna kesica praška za pecivo
- 200 grama smrznutih višanja
- jedna konzerva kompota od breskve
Način pripreme:
Uljučiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Razbiti jaja u jednu veću posudu, dodati šećer i kesicu vanilin šećera i potom umutiti mikserom. Dodati šolju jogurta, pola šolje ulja, 2 šolje brašna i prašak za pecivo i nastaviti mućenje mikserom dok se ne dobije tečna smesa. Po potrebi dodati još malo ulja.
Pleh za pečenje posuti sa malo brašna, da testo prilikom pripreme ne zagori, a potom smesu izručiti u tepsiju.Poređati višnje i breskve (mi smo ovog puta napravili pola kolača sa jednom, a pola sa drugom vrstom voća) i lepo ih rasporediti da kolač bude „bogat“.Još je lepše ukoliko ovaj slatkiš pravite u sezoni, sa svežim voćem, a možete se opredeliti i za jagode ili maline, po izboru. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i u zagrejanu rernu staviti tepsiju. Peći 30-ak minuta. Znaćete da je kolač gotov kada gornji sloj poprimi zlatno-žutu boju. Ako želite da budete sigurni, bocnite testo viljuškom – ako ne ostaje ništa na njoj, znači da možete da izvadite tepsiju.
Sačekajte da se kolač malo ohladi pre nego što ga poslužite, a potom ga iseckajte na kockice i pospite šećerom u prahu po želji, prenosi Luftika.
PROČITAJTE I: