Buritosi su tradicionalno meksičko jelo a postoji na hiljade načina za njihovo punjenje. Donosimo vam jednu od varzija za koju mnogi Evropljani smatraju da je izuzetno ukusna. Evo recepta.
BURITO
Sastojci:
- maslinovo ulje za prženje
- 1 crni luk
- 2 češnja belog luka
- meso seckano
- enčilada sos
- so, biber
- crni pasulj 1 konzerva
- kuvani pirinac 200g
- kačkavalj 300g
- 1 pakovanje tortilja
Pripema:
U tiganj, na zagrejano ulje, stavimo sitno seckani crni luk da se prži. Kada dobije zlatnu boju dodamo beli luk, iseckano meso i enčilada sos. Uzmemo tortilju i premažemo enčilada sosom. Stavimo po jednu kašiku pirinča i pasulja, a zatim i meso koje smo prethodno pripremili i umotamo tortilju. Prvo presavijemo bočne stranice, a zatim zamotamo u rolnicu.
Tako postupak ponovimo na svim tortiljana i naređamo u pleh, prelijemo enčilada sosom i pospemo kačkavaljem. Sve stavimo na 5 – 10 min u zagrejanu rernu na 200 stepeni.
ENČILADA SOS
Sastojci:
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 kašike brašna
- 1-3 kašike chilli praha, po želji
- 220 gr paradajz sosa
- 400 ml vode
- ¼ kašičice mlevenog kumina
- ¼ kašičice belog luka u prahu
- so po ukusu
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti brašno i čili prah, kada se proprži dodati paradajz sos i vodu, ostaviti da se ukrčka (do željene gustine) i na kraju dodati začine.
Prijatno!