Ukoliko ste mislili da suši možete da jedete samo u restoranu, prevarili ste se! Iznenadićete se jednostavnošću ovog recepta, a kada shvatite koliko je praktičnije za vaš novačnik nećete više nikada imati dilemu.
Sastojci
- Pakovanje nori algi ( u pakovanju ima 10 komada, a za ovu količinu vam je potrebno 2 ili 3 lista, što znači da imate za nekoliko puta da napravite suši)
- 200g svežeg lososa (može i tuna, ako ne volite svežu ribu možete koristiti i dimljenog lososa ili gambore)
- jedan avokado
- jedan krastavac
- jedna paprika
Za pirinač vam je potrebno
- Jedna ipo šolja pirinča za suši
- Tri ipo kašike pirinčanog sirćeta
- Jedna kašičica soli
- Dve kašike šećera
Priprema:
Pirinač dobro isperite, dok voda ne postane bistra. Ostavite ga nekoliko sati potopljenog u vodi. Zatim ga ponovo isperite, stavite u šerpu i sipajte vode toliko da bude tek oko 1cm iznad pirinča. Uključite da proključa, a zatim smanjite na najmanju temperaturu, uz povremeno mešanje drvenom varjačom. Ne grebite pirinač sa dna šerpe. U međuvremenu skuvajte sirće, so i šećer i na srednjoj temperaturi kuvajte dok se ne otopi, a potom sipajte u pirinač i promešajte. Prekrijte mokrom krpom i ostavite da se prohladi, ali da ostane mlak. Isecite povrće i ribu na štapiće. Preko alge stavite pirinač i vlažnim rukama utisnite, te ređajte povrće i ribu na donji deo lista. Urolajte čvrsto i ostavite da se malo stegne, te isecite na kolutove.
* Prilog je po želji, soja sos, wasabi, ukiseljeni đumbir.
Za još sjajnih recepata obavezno zapratite Sandru Đuretić, poznatiju kao Bakinu vanglicu.