Sunčani rižoto – ime u skladu sa vremenom

risoto 1

Takozvani sunčani rižoto odnosno Sunny rissoto tipično je jelo za ove letnje dane pune Sunčevih zraka. Zahteva truda oko pripreme, ali ukus opravdava uloženo vreme, kao i količinazdravih i hranljivih sastjaka.

Sastojci:

  • 80g arborio pirinča
  • 50g luka
  • 100g šargarepe
  • sok i korica jedne pomorandže
  • 1 čen belog luka
  • 10g đumbira
  • 200ml goveđeg bujona
  • 10ml belog vina
  • 100g crvenog kupusa
  • 100g putera
  • 50g parmezana
  • so i biber
  • 5g sojinog lecitina

Priprema:

risoto 3

Šargarepa zajedno sa belim lukom se sotira na ulju i puteru. Kada se prosotira dodajemo sok od pomorandže i izrendanu koru. To se zajedno kuva i dodajemo po malo goveđeg bujona dok se ne skuva.

Crni luk i beli luk se uprže takođe na puteru i ulju, zatim dodamo rižoto da se glazira, nalivamo goveđim bujonom da bude al dente.

U međuvremenu na ulju propržimo crveni kupus i dodajemo vodu, kako bismo kasnije dobili penu.

risoto 2

Kada se malo ukuva kupus, odvajamo dobijenu vodu i dodajemo lecitin. Uz pomoc štapnog miksera pravimo penu.

Kada napravimo penu, onda skuvanu šargarepu ubacujemo u blender zajedno sa tečnošću i dobijamo pire od šargarepe. Dobijeni pire pomešamo sa pirinčem i dobijemo kremastu strukturu koju upotpunjavamo sa parmezanom.

Prijatno!

Foto: Printscreen youtube,
Autor: A.Dačić/Prakticnazena.tv