Takozvani sunčani rižoto odnosno Sunny rissoto tipično je jelo za ove letnje dane pune Sunčevih zraka. Zahteva truda oko pripreme, ali ukus opravdava uloženo vreme, kao i količinazdravih i hranljivih sastjaka.
Sastojci:
- 80g arborio pirinča
- 50g luka
- 100g šargarepe
- sok i korica jedne pomorandže
- 1 čen belog luka
- 10g đumbira
- 200ml goveđeg bujona
- 10ml belog vina
- 100g crvenog kupusa
- 100g putera
- 50g parmezana
- so i biber
- 5g sojinog lecitina
Priprema:
Šargarepa zajedno sa belim lukom se sotira na ulju i puteru. Kada se prosotira dodajemo sok od pomorandže i izrendanu koru. To se zajedno kuva i dodajemo po malo goveđeg bujona dok se ne skuva.
Crni luk i beli luk se uprže takođe na puteru i ulju, zatim dodamo rižoto da se glazira, nalivamo goveđim bujonom da bude al dente.
U međuvremenu na ulju propržimo crveni kupus i dodajemo vodu, kako bismo kasnije dobili penu.
Kada se malo ukuva kupus, odvajamo dobijenu vodu i dodajemo lecitin. Uz pomoc štapnog miksera pravimo penu.
Kada napravimo penu, onda skuvanu šargarepu ubacujemo u blender zajedno sa tečnošću i dobijamo pire od šargarepe. Dobijeni pire pomešamo sa pirinčem i dobijemo kremastu strukturu koju upotpunjavamo sa parmezanom.
Prijatno!