Ovo jelo se sprema na Krstovdan, a jede na Bogojavljenje: Srpski specijalitet koji ili obožavate ili ne podnosite

monastery 2694099 1280

Pravoslavni vernici danas obeleževaju Krstovdan , praznik koji seća na prve hrišćane koji su primili veru.

Iako se na ovaj dan posti, tradicionalno se spreman jedan mrsni specijalitet koji se jede na Bogojavljenje, a zauizima i mesto na slavskoj trpezi za Svetog Jovana.

Pihtije se spremaju na Krstovdan

U pitanju su pihtije- jelo koje jedni obožavaju, dok drugi ne mogu da ga okuse. Ipak, osim ukusa, za ovaj specijalitet smatra se da ima dobre benefite po zdravlje, hrskavice kao i da podstiče kolagen u koži.

Iako se priprema često razlikuje u zavisnosti od podneblja u kome živite, u nastavku donosimo osnovni recept.

pihtije 2

Recept za pihtije

Sastojci:

  • veća dimljena svinjska kolenica
  • 2 sveže svinjske nogice
  • 2 dimljene svinjske nogice
  • 500 gr junećeg ribića
  • 2 lista lorbera
  • pola kesice bibera u zrnu
  • velika glavica belog luka
  • so
  • voda

Priprema:

Operite svinjske nogice i kolenicu, spustite ih u lonac, dodajte juneći ribić, lorber i biber, pa nalijte vodom i kuvajte na tihoj vatri dok meso dobro ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.

Prohladite, pa procedite tečnost i opet je sipajte u dublji sud da provri.

U međuvremenu, odvojite kožuru i meso od kostiju, pa iseckajte, kao što ćete iseckati i meso od junećeg ribića. Rasporedite meso (i iseckanu kožuru, ko voli) po dnu posude u kojoj će biti pihtije.

pihtije 3

Proključalu tečnost sipajte na tacnicu, pa proverite da li se dobro lepi. Ako volite čvršće pihtije i tečnost se dobro lepi, nemojte dodavati vodu, već skinite posudu sa šporeta i u nju sipajte očišćen i sitno iseckan beli luk, kao i soli po ukusu.

Ako volite da pihtije budu malo mekše, dolijte još vode i ostavite da provri.

Sve dobro promešajte i sipajte u posudu preko mesa. Ostavite da se ohladi, a onda posudu sa pihtijama prebacite u frižider da odstoji preko noći.

Sutradan kašikom skinite sloj masti koji ume da se „uhvati“ na površini pihtija, pa ih pospite alevom ili ljutom tucanom paprikom, isecite i služite.

NE PROPUSTITE I :

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

Autor: S. Čumić