Za bamije možda mnogi nisu čuli, ali verujte da je to povrće apsolutno nepravedno zapostavljeno budući da je preukusno i bogato vitaminima. Posebno je idealno za čuvanje dobrog imuniteta s obzirom na to da sadrži vitamin C, čak u većoj količini od paprike i limuna.
Istina je da ih nije lako pronaći na pijacama, ali ukoliko želite da probate ovaj savršen i neobičan recept odvojite malo vremena i iznenadite goste i ukućane. Naravno, uvek postoji opcija da kupite zamrznute bamije koje su takođe veoma ukusne, a njih možete pronaći u gotovo svakoj prodavnici.
Sastojci:
- 1 crni luk
- 2 zrela paradajza
- 2 šargarepe
- Pola celera
- 1 peršun
- 3 krompira
- Kesica od 450g smrznutih bamija i začini po želji
Priprema: Izdinstajte crni luk na malo ulja, dodajte zatim seckani paradajz i dinstajte dok ne omekša. Dodajte seckanu šargarepu, celer i peršun i nalijte vodom koliko ima povrća. Kuvajte oko 15 minuta pa začinite. Dodajte zatim krompir sečen na četvrtine, dodajte još malo vode i kuvajte poklopljeno dok povrće ne omekša. Na kraju dodajte bamije i kuvajte još 15 minuta i dolijte još malo vode. Pospite sve seckanim peršunom i uživajte u sjajnom ukusu!