Salčići su tradicionalna i jedna od najstarijih srpskih poslastica koja se prosto topi u ustima, u šta se i vi možete uveriti ako napravite ovaj slatkiš po receptu koji vam donosimo.
Sastojci:
-800 g mekog brašna T-400,
-2 kašike šećera,
-2 kesice vanilinog šećera,
-1 prstohvat soli,
-4 žumanceta,
-1 kašika sala,
-50 ml belog vina,
-50 ml sveže isceđenog soka od limuna,
-1 limun – narendana korica,
-300 ml gazirane vode.
Za premazivanje testa: koristiti 400 g samlevenog sala i 100 g mekog brašna, a za valjanje salčića upotrebite 150 g šećera u prahu i 1 kesicu vanilin šećera.
Za filovanje koristite bilo koji džem, po vašem ukusu, mada mnogi preporučuju džem od kajsija ili od šljiva.
Priprema:
Brašno staviti u veću vanglicu. Dodati šećer, vanilin šećer, so i promešati. Zatim dodati žumanca, kašiku sala (ili masti), belo vino, sok i koricu od limuna i gaziranu vodu. Umesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, oblikovati ga u loptu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 10 minuta da odstoji.
U samleveno salo (sobne temperature) dodati brašno i viljuškom dobro sjediniti da može lako da se premazuje preko testa. Odmah ga podeliti na četiri dela.
Testo razviti u pravougaoni oblik debljine 1 cm. Celu koru premazati jednim delom sala. Sada, suprotnu stranu testa preklopiti do polovine kore, stranu od vas prebaciti preko nje. Levu stranu saviti do polovine testa i desnu prebaciti preko nje.
Savijeno testo pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta da odmara.
Ponoviti postupak još tri puta sa razvijanjem testa, premazivanjem salom i preklapanjem testa. Svaki put između razvijanja ostaviti testo da odstoji po 15 minuta.
Posle četvrtog odmaranja testa razviti koru u pravougaoni oblik debljine 0,5 cm. Iseći nepravilne krajeve testa (i od njih napravite male salčiće), pa celu koru iseći na komade veličine 6×8 cm ili odredite veličinu salčića po vašem ukusu. Na sredinu svakog isečenog dela staviti po kašičicu džema koji volite i samo preklopiti testo.
Pripremljene salčiće ređati u pleh preko pek-papira sa rastojanjem jer će salčići u toku pečenja dosta da narastu. Staviti salčiće da se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne razlistaju, pa smanjiti na 180 stepeni i peći ih dok blago ne porumene.
Pečene salčiće ostaviti da se prohlade, pa ih uvaljati u mešavinu šećera u prahu i vanilin šećera.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: