Jedan od omiljenih specijaliteta nekadašnjeg predsednika bivše države Josipa Broza Tita bio je i ruski boršč, a 25. maj je idealan dan da se podsetimo jela koje se kuvalo za sina naših naroda i narodnosti. Ovakav boršč prvi put je pripremnljen kada je Tito boravio u Sibiru 1977. godine, a tadašnji predsednik Sovjetskog saveza Leonid Brežnjev lično je nadgledao spravljanje ovog tradicionalnog jela.
Potrebno je:
-500 g junećeg mesa
-300 g sveže cvekle
-500 g svežeg kupusa
-100 g celera
-100 g peršun korena
-100 g šargarepe
-200 g dimljene kobasice
– ulje, so i biber, seckani peršun list i kisela pavlaka.
Priprema:
Junetimu iseći na trakice, iseći kobasicu, šargarepu, peršun i celer. Cveklu izrendati i iscediti među prstima. Propržiti na ulju meso i kobasicu, dodati šargarepu, luk i celer. Potom dodati rendanu cveklu. Kupus iseći na kocke, preliti vodom i dodati. Sve skuvati.
Sokom od cvekle preliti pavlaku, i jesti jelo začinjeno ovakvom pavlakom.
Pogledajte detaljno kako se boršč spremao za Tita u videu ispod:
NE PROPUSTITE I: