
Sezona slava je sve bliže, a mi vam otkrivamo koja jela možete da spremite ukoliko pripremate posni meni.
Prvi veliki praznik i slava koja je pred nama Vračevi obeležava se 14. novembra, a sedam dana kasnije, tačnije 21. novembra slavi se Aranđelovdan jedna od najvećih slava u Srbiji.

Kako su obe slave u petak, brojni vernici spremaju posnu trpezu, a mi vam otkrivamo nekoliko recepata koji će oduševiti vaše goste.

Posna slana pita koju možete poslužiti kao predjelo
- 500 g tankih kora za pitu
- 100 g baby spanaća
- 200 g praziluka
- 150 g pirinča
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- belog luka u granulama po ukusu
- 75 ml ulja
- 75 ml gazirane mineralne vode
Stavite ulje i mineralnu gaziranu vodu da provri, zatim sklonite sa vatre.
Pirinač prelijte hladnom vodom i ostavite 15 minuta. Nakon tog vremena prospite vodu, sipajte 400 ml vruće vode i kuvate u posoljenoj vodi poklopljeno na tihoj vatri 10 minuta. Isključite ringlu i ostavite tako poklopljeno još 5-10 minuta.

Praziluk iseckajte na polukrugove i na zagrejanom ulju propržite. Začinite suvim začinom i belim lukom u granulama, pa dodajte baby spanać i još oko minut propržite, a onda dodajte obaren pirinač, promešajte i ostavite da se prohladi, oko 10 minuta.Kore podelite na 4 grupe. Kod mene je bilo 20 kora tako da sam imala za svaki rolat po 5 kora.
Stavite prvu koru, poprskajte smesom od vode i ulja. Stavite i preostale četiri kore i ponovite postupak prskanja. Na poslednju, petu koru, stavite četvrtinu pripremljenog fila. Urolajte i prebacite na pleh obložen papirom za pečenje. Na isti način napravite i preostale rolate, a onda ih premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C, 30-40 minuta.

Riblja čorba
1 kg šarana
1 kg soma, mrene, ikre i mleči
4 kašike masti ili 2 dl ulja
3 glavice iseckanog crnog luka
1 kašike aleve paprike
1 kašika ljute tucane paprike
2 dl paradajza pirea ili kuvanog paradajza
2 dl belog vina
1 kesica dodatka začina za riblju čorbu
2 lista lovora
so po ukusu
3l vode
U kotlić ili lonac (ako spremate u stanu) zagrejati ulje, dodati luk i pržiti ga lagano na tihoj vatri. Kada postane staklast, u luk ubaciti slatku alevu i ljutu tucanu papriku, paradajz pire, belo vino, lovor i dodatak začina iz kesice, prethodno razmućen u vodi i bez grudvica.
Sipati vodu i pojačati vatru, da voda provri. Zatim dodati ribu, ikru i mleč i kuvati na najjačoj vatri (250 stepeni Celzijusa) 40 minuta. Pred kraj kuvanja degustirati čorbu i po želi začinima korigovati ukus. Kuvanu ribu izvaditi iz čorbe, malo je prohladiti, pa polako i strpljivo prstima odstraniti kosti i čiste komadiće ribe vratiti u čorbu. Čorba se, po ovom receptu i odsranjenim kostima, može poslužiti i kao glavno jelo. Pripremite uz nju i prepečen raženi hleb ili onaj koji vam se već nađe.

Posna sarma sa orasima
2 kg kiselog kupusa
4-5 glavica crnog luka
5 kašika ulja
1 šolja pirinča (2 dl)
aleva paprika po ukusu
100 g samlevenih oraha
2 kašike brašna
voda (koliko je potrebno da sarme ogreznu)
so po ukusu
Glavicu kiselog kupusa od 2 kilograma očistiti od korena i kvarnih listova, a zatim svaki list odvojiti od glavice, a ako je veliki, preseći ga na polovinu. Svakom listu saseći debelu žilu koja
ide kroz sredinu lista.
Nadev za sarmu praviti na ovaj način: 4-5 glavica crnog luka sitno iseći i ispržiti u 5 kašika vrelog ulja. Кad luk bude mekan, dodati jednu šoju opranog pirinča, da se i pirinač s lukom malo proprži. Treba stalno dodavati po malo vode da pirinač ne bi zagoreo. Кad omekne, dodati malo aleve paprike, propržiti pirinač malo s paprikom, skinuti ga sa šporeta i dodati mu 100 grama samlevenih oraha.

Staro pravilo za motanje sarmi glasi „jedna sarma – jedan zalogaj“, što znači da ona ne sme da bude duža od 4 cm i šira od 2 cm. Savija se tako što se fil stavi na deo lista blizu peteljke, a bočni krajevi se presaviju ka unutra i onda se urola tako da sarma bude dovoljno čvrsta da se ne raspadne, a ipak ne previše sabijena, jer će pirinač dodatno nabubriti tokom kuvanja.
Poređati sarme u šerpu i naliti s toliko vode da sarme u vodi ogreznu. Staviti 2 kašike ulja u šerpu na šporetu i kad se ulje dobro zagreje, dodati 2 omanje kašike brašna. U skoro gotovu zapršku i uprženo brašno dodati malo aleve paprike, pa zapršku izručiti u sarmu i ostaviti jelo da polako krčka. S vremena na vreme protresti šerpu, posoliti po ukusu i kuvati sarmu dok kupus ne omekne.

Pečeni šaran iz rerne
- 1 očišćen šaran oko 1.5 kg
- 1 limun sok + koluti za punjenje
- 2 glavice crvenog luka
- 3 čena belog luka
- 700 g krompira
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- So i biber po ukusu
- Sveži peršun za posipanje
- 100 ml vode
Očisti šarana, operi ga i lagano posuši papirnim ubrusom. Utrljaj so, biber i limunov sok sa svih strana, uključujući i unutrašnjost. U unutrašnjost ribe stavi nekoliko kolutića limuna i par režnjeva belog luka. Oguli krompir i iseci ga na tanke kolutove. Crveni luk isieci na polumesece. U tepsiju rasporedi krompir, luk i prelij s malo ulja, posoli i pobiberi.
Položi šarana preko krompira. Preli ribu s preostalim uljem i pospi mlevenom paprikom. Dodaj 100 ml vode u tepsiju da se jelo fino pari i ostane sočno. Pokri folijom i peci u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Skini foliju i peci još 20 minuta da riba dobije zlatno-smeđu boju i hrskavu kožicu. Pospi svjžim peršunom pre posluživanja.

Baklava
Baklava je mnogima omiljena poslastica. Ukusna je, neodoljiva i lako se pravi, a pored svega toga izuzetno je prilagodljiva, te u recept možete dodati sve što volite.
Potrebno je:
– kore za savijače 500 g
– orasi 500 g
– maslac 250 g
– voda 700 ml
– šećer kristal 600 g
– 1 limun

Priprema:
Prvo pripremite sirup kojim ćete da zalijete baklavu. U loncu pomešajte vodu i šećer i zakuvajte dok se šećer ne otopi i smesa počne da se zgušnjava. Dodajte sok pola limuna i narendanu koricu pola limuna i ostavite da se ohladi.
Otopite maslac i usitnite orase. Posudu za pečenje (20 x 30) premažite maslacem. Ako je potrebno, kore odsecite na veličinu posude. Postavite tri kore u posudu za pečenje, svaku premažite maslacem.
Pospite sa nekoliko kašika mlevenih oraha, dodajte koru preko, premažite je maslacem, dodajte još jednu koru, premažite je maslacem i pospite orasima. Postupak ponovite dok vam ne ostanu tri kore. Zadnje tri kore svaku premažite maslacem i stavite u posudu za pečenje. Baklavu isecite na rombove tako što ćeš linije vući dijagonalno. Ostatak maslaca rasporedite po baklavi. Na svaki romb možete da stavite po jednu polovinu oraha, ali nije obavezno. Pecite baklavu 10 minuta na 190 stepeni, a nakon toga spustite temperaturu na 150 stepeni i pecite još 40 minuta. Izvadite baklavu iz rerne i odmah vruću zalijte hladnim šećernim sirupom. Ostavite da se baklava ohladi pre posluživanja.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE I:

































