![Recept za vrhunski hleb koji svakodnevno jede najdugovečnija porodica na planeti 5 image 3 11](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/03/image-3-11.jpg)
Jedan od recepata za dug i kvalitetan život je svakako da jedete kvalitetnu hranu, koja će vašem organizmu pružiti adekvatno “gorivo”, baš poput dobrog motora. Priča o najdugovečnijoj porodici na svetu otkrila nam je koji obrok jedu svakodnevno, bez izuzetka. Reč je o supi minestrone sa tri vrste pasulja, hlebu od kiselog testa i čaši crnog vina.
U ovom tekstu bavićemo se upravo tim hlebom od kiselog testa, napravljenim od brašna, vode i soli. Uz dodatak domaćeg, „divljeg kvasca“, odnosno startera, vremena i toplote.
![Recept za vrhunski hleb koji svakodnevno jede najdugovečnija porodica na planeti 6 image 3 12](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/03/image-3-12.jpg)
Pravljenje startera
Da biste napravili svoj starter biće vam potrebno brašno – gledajte da nabavite domaće brašno, ili u marketima gledajte da ima barem 8-9 grama proteina. Ako možete da nabavite domaće belo brašno sa vodenica, uradite to i koristite njega.
Ova brašna nisu tretirana, te će u startu nivo proteina biti sasvim dobar za pripremu ove vrste testa. Starter ćete napraviti samo jednom, a posle uz povremeno održavanje i hranjenje, može da vam traje decenijama, piše luftika.rs.
![Recept za vrhunski hleb koji svakodnevno jede najdugovečnija porodica na planeti 7 image 3 13](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/03/image-3-13.jpg)
Raženo brašno će svakako ubrzati proces rasta tj. ojačaće naš starter dosta ranije. Pa tako možete koristiti prva dva dana, polovinu belog i polovinu raženog brašna, a nakon toga nastaviti samo sa belim.
Raženo brašno će oživeti gljivice u vašem starteru, a samim tim će on ranije postati jak. Preporuka je da počnete sa hranjenjem startera prvi put u poslepodnevnim časovima, a pravljenje traje 6 dana.
Potrebni sastojci za starter:
- 40 g integralnog pšeničnog brašna
- 40 g filtrirane vode sobne temperature
![Recept za vrhunski hleb koji svakodnevno jede najdugovečnija porodica na planeti 8 image 3 14](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/03/image-3-14.jpg)
Način pripreme:
U teglu stavite pšenično brašno i vodu i promešajte. Poklopite poklopcem, ali nemojte hermetički zatvoriti kako bi starter imao vazduha.
Ostavite u kuhinji na sobnoj temperaturi, i oko tegle u visini gde se završava mešavina brašna i vode, stavite kuhinjsku gumicu. Uradićete ovo svaki put kad ga nahranite, da možete bolje pratiti kako raste.Redovno ga hranite.
Drugi dan ćete videti kako je dobio mehuriće i sad je vreme da ga nahranite. Umešajte u smesu u tegli još 40 g pšeničnog brašna i 40 ml vode. Ostavite do idućeg dana, isto samo poklopljeno kao i ranije.
![Recept za vrhunski hleb koji svakodnevno jede najdugovečnija porodica na planeti 9 image 3 15](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/03/image-3-15.jpg)
Treći dan odvojite polovinu smese i bacite je – to je bitno jer će se tako preostala smesa lakše hraniti.
Umešajte 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 g vode.Isto ponovite četvrti, peti i šesti dan. Sad ste spremni za pečenje sourdough hleba tj. hleba od kiselog testa, sa svojim starterom.
Hleb od kiselog testa – recept
Brinite o starteru i kada ne pečete hleb. Na dane kad ga ne koristite, morate baciti deo startera i nahraniti ga iznova s 40 g integralnog pšeničnog brašna i 40 ml vode.
![Recept za vrhunski hleb koji svakodnevno jede najdugovečnija porodica na planeti 10 image 3 16](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/03/image-3-16.jpg)
Potrebni sastojci:
- 100 g startera
- 500 g glatkog belog pšeničnog brašna
- 330 g vode sobne temperature
- 10 g sitne morske soli
Način pripreme:
Pomešajte glatko belo pšenično brašno i vodu sobne temperature, pustite da mešavina odstoji 2 sata.Nakon toga dodajte starter i sve zajedno premesite. Uradite to svakih 15 minuta u 4 navrata, a onda ostavite da se testo odmori oko 45 minuta.Sad ga rastegnite u pravougonik i složite kao pismo pa zarolajte.
To opet uradite svakih 15 minuta u četiri navrata. Opet ga ostavite da se odmori 45 minuta u pobrašnjenoj posudi.Istresite ga na pobrašnjenu radnu ploču, oblikujte u veknu i stavite u pobrašnjenu posudu, a najbolje pobrašnjenu korpu postavljenu tkaninom.
![Recept za vrhunski hleb koji svakodnevno jede najdugovečnija porodica na planeti 11 image 3 17](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/03/image-3-17.jpg)
Stavite korpu s oblikovanom veknom u veliku najlonsku kesu i zavežite kraj, tek toliko da unutra bude stabilna temperatura i nakon sat vremena stavite u frižider, da hladno fermentira preko noći.Upalite rernu neka se greje na 250 stepeni. U nju stavite vatrostalnu posudu za pečenje s poklopcem.
Premestite fermentisanu veknu sourdough testa na papir za pečenje, zarežite žiletom, ili jako oštrim nožem i lagano prebacite u zagrejanu posudu za pečenje.Poklopite i pecite oko pola sata, a onda još otklopljeno 15 do 20 minuta.Izvadite i pritom dobro pazite da ne opečete prste, pustite hleb da se potpuno ohladi i isecite ga, piše luftika.rs.
PROČITAJTE JOŠ: