Teleća čorba iz domaće radinosti, neodoljivo okrepljenje koje „vraća iz mrtvih“

soup 6942742 1280

Ne kaže se slučajno da ćete pravu kafanu prepoznati pre svega po dobroj čorbi, najčešće telećoj, koja mirisom mami, a ukusom krepi i vraća iz mrtvih.

Baš takvu čorbicu možete napraviti i u domaćoj varijanti, a za pripremu nije potrebno previše vremena.

Sastojci:

-1 glavica crnog luka,

-1dl ulja,

-pola teletine bez kostiju (od vrata ili plećke),

-1,5 l vode,

-2 šargarepe,

-2 krompira srednje veličine,

soup 997043 1280

-1 koren peršuna ili paškanata,

-1 manji koren celera,

-6-7 zrna bibera,

-2-3 lista lovora,

-so po ukusu.

za zapršku:

-2 kašike brašna,

-1 kašičica slatke aleve paprike,

-1 dl ulja.

pre posluženja:

-1 žumance,

-2 kašike kisele pavlake ili 100 ml pavlake za kuvanje.

Priprema:

soup 7426008 1280

Luk sitno iseckati, a na manje kockice izrezati meso i povrće. Dodati ulje u šerpu i propržiti luk dok ne postane staklast. Potom ubaciti meso i dinstati sa malo vode, na najtišoj vatri i poklopljeno oko sat vremena, uz povremeno mešanje, piše Zadovoljna.nova.rs.

Kada voda uvri, dodati još malo, tako da je tokom dinstanja stalno ima na dnu šerpe.

Nasuti zatim oko 1,5 l vode, dodati povrće, lovor, biber u zrnu i posoliti. Kuvati sve zajedno poklopljeno na laganoj vatri 40-tak minuta.

soup 6864550 1280

Potom napraviti zapršku. Na ulju sasvim kratko propržiti brašno i alevu papriku, dodati u čorbu i sve kuvati na tihoj vatri još 15-ak minuta.

U činiji za serviranje kratko umutiti žumance, pomešati ga sa pavlakom, pa postepeno, uz mešanje, naliti skuvanu čorbu.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

NE PROPUSTITE I:

Foto: Pixabay,
Autor: A.Dačić/Luftika.rs