Bliži nam se sezona slava, a neizostavna je na svakoj slavskoj trpezi je svakako sarma. Ovo tradicionalno jelo se priprema godinama, a mi vam otkrivamo recept koji će oduševiti sve vaše goste.
Bitno je samo da pratite korake i tako ćete napraviti sarmu koja će sve ostaviti bez reči.
- 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5kg)
- 1 šolja pirinča
- 500g mlevenog mesa (svinjskog, junećeg ili kombinacija oba)
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1 manja šargarepa
- 1 čen belog luka
- 150g sušene slanine
- Par komada suvog mesa ili rebara
- 1 kašika vegete
- ½ kašičice ljute mlevene paprike
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- Lovorov list
- So i biber po ukusu
- Ulje ili mast
Priprema fila:
Na malo ulja ili masti prodinstati crni luk iseckan na kockice i dodati sitno iseckan beli luk i šargarepu. Dodajte malo slaninice da se proprži. Pirinač je potrebno očistiti i oprati i dodati u smesu uz mleveno meso, crvenu papriku i začine i pržite dok ne dobije smeđu boju. Sve promešati. Držite još malo na vatri i zatim sklonite sa ringle.
Priprema kupusa i savijanje sarmi:
Uklonite spoljne listove kupusa i pažljivo odvajajte listove. Ukoliko su preveliki, isecite ih na pola i odstranite deblje delove listova, tačnije koren. Što je veći list biće vam veća sarma kad je uvijete. Obarite na kratko listove u vodi. Kada su omekšali stavite malu količinu vašeg punjenja na sredinu lista. Savijte donji deo lista ka unutra, zatim bočne i na kraju urolajte.
Kuvanje:
Na dno šerpe složite listove kupusa da ga obložite. Slažite sarme jednu do druge, po želji ubacite par komada suvog mesa i lovorov list,a zatim ih prelijte vodom tako da budu pokrivene i za kraj ih takođe pokrijte listovima kiselog kupusa. Poklopite lonac i stavite u rernu na oko 190 stepeni da se krčkaju 4 sata.
PROČITAJTE I:
(Luftika)