Recept za krofne kakve do sada niste probali

donut 5331966 1280

Evo proverenog recepta za najukusnije krofne koje će oduševiti sve ukućane. Pripremaju se brzo i jednostavno, a ukus je melem za sva čula.

Sastojci:

500 g brašna

7 g suvog kvasca (1 kesica)

250 ml mlakog mleka

75 g šećera

75 g putera, sobne temperature

2 jajeta

prstohvat soli

limunova korica (opciono)

ulje za prženje

šećer u prahu za posipanje

donut 3960487 1280

Priprema:

U mlakom mleku rastopite suvi kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se ne napravi pena.

U velikoj posudi umutite jaja sa preostalim šećerom, dodajte puter (sobne temperature), so i limunovu koru (ako koristite).

Postepeno dodajte brašno i zamesite glatko testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

donut 7836419 1280

Kako se prave krofne

Nakon što testo naraste, izvadite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Razvucite testo na debljinu od oko 1 cm i izrežite krugove (prečnika oko 7-8 cm) čašom ili kalupom za krofne.

Ostavite krugove testa da odmore još 15-20 minuta na papiru za pečenje. U šerpu sipajte ulje tako da bude duboko oko 5 cm. Zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi (oko 170-180°C).

Pažljivo spustite krofne u vruće ulje (ne pretrpavajte šerpu) i pržite ih sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđe boje (po nekoliko minuta sa svake strane).

Vadite ih rešetkom ili rupičastom kašikom i ostavite da se ocede na papirnom ubrusu. Posipajte krofne šećerom u prahu dok su još tople, prenosi Zadovoljna.rs.

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: A.M.