Za Josipa Broza Tita govorilo se da je bio veliki hedonista i gurman, kao i da se, uprkos dijabetesu, nije mogao odreći slatkiša.
U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom koja se zove topljenik. Recept za ovaj kolač navodno je dugo čjuvan kao najstroža državna tajna.
Sastojci:
(za koru)
-4 jaja
-200 g šećera
-1 vanilin šećer
-100 g mlevenih oraha
-5 kašika kuvane kafe
-5 kašika brašna
-1 prašak za pecivo
-3 kašike ulja
(za fil)
-400 ml mleka
-200 g putera
-100 g istopljene čokolade
-10 kašika šećera
-5 kašika brašna
-3 kašike mlevenih oraha
-2 žumanceta
-1 vanilin šećer
Priprema:
Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte.
U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte i na kraju pažljivo umešajte u sneg od belanaca. Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.
Za fil, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanceta pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.
Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom.
Kada je testo pečeno, izvadite koru i ostavite je da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite fil i ostavite da se stegne, piše N1.
Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa izrežite na kocke i poslužite.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: