Recept za jedan kolač čuvan kao državna tajna, bio je Titov omiljeni slatkiš

topljenik 1
Printscreen youtube Domaći Kuhar

Za Josipa Broza Tita govorilo se da je bio veliki hedonista i gurman, kao i da se, uprkos dijabetesu, nije mogao odreći slatkiša.

U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom koja se zove topljenik. Recept za ovaj kolač navodno je dugo čjuvan kao najstroža državna tajna.

Sastojci:

easter eggs 6035549 1280

(za koru)

-4 jaja

-200 g šećera

-1 vanilin šećer

-100 g mlevenih oraha

-5 kašika kuvane kafe

-5 kašika brašna

-1 prašak za pecivo

-3 kašike ulja

(za fil)

-400 ml mleka

​-200 g putera

-100 g istopljene čokolade

chocolate 1312524 1280

-10 kašika šećera

-5 kašika brašna

-3 kašike mlevenih oraha

-2 žumanceta

-1 vanilin šećer

Priprema:

Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte.

walnut 2816935 1280

U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte i na kraju pažljivo umešajte u sneg od belanaca. Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Za fil, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanceta pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom.

topljenik 2
Printscreen youtube Domaći Kuhar

Kada je testo pečeno, izvadite koru i ostavite je da se ohladi pa po njoj ravnomerno rasporedite fil i ostavite da se stegne, piše N1.

Ukrasite narendanom čokoladom i mlevenim orasima pa izrežite na kocke i poslužite.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay/Printscreen youtube,
Autor: A.Dačić/Luftika.rs