Recept za jedan kolač čuvan je kao najstroža tajna, Tito ga je najviše voleo

image 8 3

Pričalo se da je recept za jedan kolač bio čuvan kao najstroža tajna. Bio je to najdraži kolač Josipa Broza Tita.

Za Tita se pričalo da je veliki hedonista i gurman, kao i da se, uprkos dijabetesu, nije mogao odreći slatkiša.

image 8 4

Za prve dve tvrdnje moguće je pronaći dokaze po fotoarhivama, a poneki detalj još se tu i tamo pojavi kroz svedočanstva njegovih savremenika koji su još živi, poput njegovog nekadašnjeg kuvara koji je pre nekoliko godina ispričao za jedan dnevni list kakve je sve specijalitete pripremao za doživotnog predsjednika SFRJ.

A da je baš voleo slatko, odnosno, bar jedan kolač, govore i objave na društvenim mrežama i pojedinim medijima.

image 8 5

U poslednje vreme se najviše piše o tome da je Tito obožavao poslasticu sa orasima, čokoladom i kafom koja se zove topljenik. Navodno, taj recept je dugo bio dobro čuvana tajna. Sada, očigledno, više nije.

Bio to zaista Titov najdraži kolač ili ne, recept podseća na kolače kakvi su nekad bili veoma omiljeni na ovim prostorima.

image 8 6

Sastojci za topljenik:

Kora:

4 jaja

200 g šećera

1 vanilin šećer

100 g mlevenih oraha

5 kašika kuvane kafe

5 kašika brašna

1 prašak za pecivo

3 kašike ulja

Fil:

400 ml mleka

​200 g putera

100 g istopljene čokolade

10 kašika šećera

5 kašika brašna

3 kašike mlevenih oraha

2 žumanceta

1 vanilin šećer

image 8 7

Priprema:

Za koru odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte 100 g šećera pa sve dobro izmiksajte. Žumancima dodajte 100 g šećera pa i to izmiksajte. U smesu sa žumancima dodajte 5 kašika hladne kafe, 100 g oraha, 5 kašika brašna s praškom za pecivo i 3 kašike ulja pa sve dobro promešajte i na kraju pažljivo umešajte u sneg od belanaca. Smesu sipajte u posudu za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata.

image 8 8

Za fil, mleku dodajte 5 kašika brašna i 2 žumanceta pa sve kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Izmiksajte puter, šećer i vanilin šećer pa im dodajte istopljenu čokoladu. Sve dobro izmešajte pa pomešajte sa ohlađenim kuvanim filom, piše luftika.rs.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: pixabay,
Autor: K.Marković / Luftika.rs