Ovsena kaša je mnogima omiljeni doručak – lakoća spremanja, pun ukus i spektar vitamina B, čine ovo jelo nepogrešivim izborom za dobar početak dana.
Međutim, nije tajna da jedno isto jelo može brzo i da zasiti.
Stoga ćemo u narednim redovima ćemo sa vama podeliti 3 jednostavna i ukusna načina na koje možete pripremiti ovsenu kašu za doručak.
Ovas je nutritivno bogata žitarica, sa niskim glikemijskim indeksom, što je čini idealnom opcijom za prvi obrok dana.
Kada ovoj kombinaciji dodate kalijum iz banane i vitamine A i E iz badema, dobićete zaista savršeno izbalansirano jelo, sa svim neophodnim mikro nutrijentima.
Uz to, svi sastojci za ovaj recept su lako dostupni, a cena ovsenih pahuljica se ubraja u najpovoljnije među žitaricama.
Sastojci:
- ½ šolje ovsenih pahuljica ili 50 g
- 1 šolja ili 250 ml mleka po izboru (kravlje, bademovo, pirinčano, sojino, …)
- 1 cela banana
- ¼ šolje iseckanih badema (30g)
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- Šaka bobičastog voća (jagode, borovnice, kupine, maline, ribizle, …)
- Zaslađivač po izboru (šećer, med, sirup od agave, kokosov šećer, …)
Način pripreme:
- Za početak je potrebno da zagrejete ovsene pahuljice i mleko u šerpi na srednjoj temperaturi. Polako mešajte kako biste zadobili homogenu smesu.
- Iseckanu bananu i cimet dodajte u šerpu, pa kuvajte dok se kaša ne zgusne, otprilike 5-7 minuta.
- Kašu prebacite u omanju činiju i pospite iseckane bademe.
- Dodajte i sveže bobičasto voće, a odozgo sipajte zaslađivač po izboru.
- Poslužite dok je još toplo, uz voćni šejk.
(Luftika)