Prste da poližeš: Mlad krompir iz rerne sa kobasicom

potatoes gd8daf0428 1280

Mlad krompir iz rerne sa slaninom ili kobasicama, ili bez ičega idealan je ručak za kasno proleće.

Brz, lagan, jeftin i jednostavan ručak, izdašan i ukusan, to je ono o čemu svi mislimo. Šta za ručak a da se svima svidi?

delicious g62bc43da2 1280

Sastojci:

– 1kg mladog krompira

– 3 – 4 šargarepe

– 1 glavica starog crnog luka

– 100 gr butera/margarina/maslaca

– 4 – 5 kašika ulja

– 1 mladi beli luk

– supena kašika senfa

– kašičica začina/vegete

– pola šolje vode

– 200 – 300 grama slanine/kobasice – po želji

delicious g62bc43da2 1280 1

Priprema:

Nauljiti đuvečaru, vatrostalnu posudu ili dublju tepsiju. Iseći crni luk i šargarepu na kriške i sipati u posudu za pečenje. Promešati da ‘dohvati’ ulje.

Iseći krompir na kriške, preliti rastopljenim margarinom/maslacem, dodati kašiku senfa, začin, beli luk iseckan sitno. Sjediniti i sipati preko šargarepe i luka. Dodati vodu. Prekriti aluminijumskom folijom i staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni. Ostaviti da se dinsta 30 – 40 minuta.

Skinuti foliju kad je krompir gotov, odnosno dovoljno mekan.Iseckati slaninicu ili kobasice i prekriti krompir i šargarepu. Ili možete da ne stavite ništa preko. Peći još 15 minuta, dok krompir ne porumeni.

Poslužiti uz šopsku salatu ili salatu po želji. Ide odlično uz sve salate, sireve ili kao prilog uz meso.

(Luftika)

Foto: pixabay,
Autor: A.M.