Bez ruske salate praznične i slavske trpeze su skoro nezamislive. Recepata ima mnogo, varijacija na temu je bezbroj – sa mesom ili sa šunkom, samo sa povrćem, domaći ili kupovni majonez, jabuka, limun, sa graškom ili bez.
Ruska salata se u Rusiji zove Olivije salata, po kuvaru belgijskog porekla Lusijenu Olivijeu. Olivije je kao šef kuhinje Ermitaža, jednog od najpoznatijih moskovskih restorana, prvi servirao „rusku salatu“ negde oko 1860. godine. Zamislio ju je kao predjelo u kojem je „pomešao“ nekoliko specijaliteta karakterističnih za francusku kuhinju sa specijalnim prelivom.
BONUS VIDEO: Recept za banana split
Pravi recept za rusku salatu
Sastojci: 200 gr krompira, 200 gr graška, 200 gr šargarepe, 200 gr šunke, 500 gr belog pilećeg mesa, 1/2 čaše kisele pavlake, 5 kiselih krastavčića, 500 gr majoneza, nekoliko kapi limunovog soka, po ukusu soli.
Priprema:
Grašak, šargarepu i krompir skuvati. Krompir i šargarepu pre kuvanja iseći na kockice. Kada je povrće kuvano, ocediti i ostaviti da se ohladi. Pileće belo meso takođe skuvati, a kada se ohladi iseckati sitno. Šunku i kisele krastavčiće iseckati na kockice. U odgovarajuću posudu staviti povrće, belo meso, šunku i krastavčiće. Zatim dodati majonez i pavlaku. Sve zajedno promešati. Posoliti po ukusu i dodati limunov sok, takođe po želji.
NE PROPUSTITE I: