Krompir je ukusna i omiljena namirnica, a u vreme posta gotovo nezaobilazna na svakoj trpezi. Postoji mnoštvo načina kako spremiti krompir u skladu sa postom, a ovo je jedan od najukusnijih, i uz to pripremljen na vodi.
Sastojci:
400-500g krompira
1 šargarepa
1 manja glavica crnog luka
1 manja glavica belog luka
1 kašika kukuruznog brašna
suvi začin
biber
1 kašičica paprike dimljene može i obična aleva.
malo vode
Priprema:
Iseći krompir na što tanje listiće tako i šargarepu. Staviti u njega alevu papriku, začin, biber, beli luk, kukuruzno brašno, peršunov list, i šargarepu takođe na tanke krugove.
Sve dobro izmešati.
U teflonski tiganj ili šerpu sipati oko 100ml vode pa istresti pola krompira pa poređati na krugove crni luk pa ostatak krompira poređati. Poklopiti i pržiti bez ulja na veoma maloj niskoj temperaturi da ne bi izgorelo. Povremeno dodavati po malo vode i prodrmati.
Ne treba mešati.
Posle 20-30 min krompir je gotov i omekšao,i spreman za serviranje.