Pizza testo kakvom će pozavideti i poznati italijanski majstori

pizza 1317699 1280

Za ovakvim testom za pizzu će pozavideti i pravi italijanski majstori a uz to uspeva i u kućnoj varijanti

Sastojci za poolish:

Predfermentisan deo testa (poolish) pravi se dan ranije:
-150ml vode
-150g brašna
-5g suvog kvasca
-kašičica meda

Priprema:

U činiji promešati sve sastojke, zatvoriti pa držati na sobnoj temperaturi 1 sat, potom staviti u frižider i držati do sutradan (najmanje 15 sati).

Sastojci za testo:

Testo:
-Predfermentisani deo (Poolish)
-350ml vode
-650g brašna (tip 00 je idealno, ako nemate onda obično višenamensko brašno)
-3 kašičice soli

pizza 1


Priprema testa:

U vodu staviti predfermentisano testo (poolish) koje smo napravili dan ranije i dobro promešati dok se ne rastvori u vodi skroz. Zatim dodati pola količine brašna, promešati, pa so i ostatak brašna. Rukom umesiti testo do kraja. Mora biti lepljivo. Prekriti i ostaviti 15 minuta.

Podmazati ruke uljem pa podići testo i odozdo ga lagano umesiti preklapajući ivice na unutra da dobijemo veliku okruglu loptu. Nekoliko poteza je dovoljno, nikako gnječiti kao kada pravimo ostala testa. Vratiti je u činiju, poklopiti pa ostaviti 30 minuta.

pizza 2

Posle ovo testo izvaditi na radnu površinu i premazati uljem. Oštrom špatulicom ili nožem podeliti na 5 delova i od svakog napraviti jufkicu laganim povlačenjem ivica na unutra. Svaku od ovih jufkica staviti u pleh koji smo prethodno pobrašnjavili pa ih premazati uljem. Plastičnom folijom prekriti da ne ulazi vazduh i držati 2 sata.
Nakon sat i po iz rerne izvaditi rešetku a umesto nje staviti najveći pleh okrenut naopako i uključiti na najjače. Potrebno je dugo grejati rernu na najvišoj temperaturi kako bismo dobili najpribližniji efekat pica peći.

pizza 3

Tankom lopaticom nežno izvadite testo i stavite u tanjir sa brašnom na jednoj, a zatim na drugoj strani. Zatim na papir za pečenje, na koji prstima od sredine lagano razvaljamo testo, gurajući ga prema ivicama, pa razvlačeći ivice. Zatim u vazduhu na rukama. Nije teško jer je testo već veoma elastično. Vratite na pergament papir.

Prvo stavite paradajz sos (paradajz sos), pa mocarelu ili sir, šunku, slaninu, pečurke po želji… Izvadite vruć pleh iz rerne i brzo prebacite picu na pek papir i vratite je nazad. pećnica da se ispeče bukvalno samo nekoliko minuta. Vrlo brzo je gotova, pa pazite da se ne prekuva jer će biti tvrdo. Kada se izvadi, posipa se origanom, a po ivicama ko želi može koristiti maslinovo ulje. Dakle još 4 jufke za preostale 4 pice.

fast food 4509506 1280

Ako vam nije potrebno svih 5 pica odjednom, preostale jufke odložite u zatvorene činije u frižideru za sledeći dan. Ili jednostavno smanjite količine pri pravljenju testa u odnosu na onoliko koliko vam je potrebno.

Ništa nije komplikovano, iako se na prvi pogled može činiti, jedino je potrebno dugo čekanje na testo. Ali vredi svakog minuta.

Foto: Pixabay/Printscreen youtube Praktična žena,
Autor: A.Dačić/Instagram prakticnazena_