Mlada, zgodna, pametna, a još i misica. Anja Radić je pored titule najlepše u Srbiji za 2021.godinu, ponela i onu za najbolju domaćicu i to u emisiji „Praktična žena“, gde je demonstrirala svoje sjajno kulinarsko umeće.
Malo ko zna da joj je kuvanje hobi i da svaki slobodan trenutak voli da provede u kuhinji.
– Najviše pravim slana jela, ali ovoga puta praviću nešto slatko – pitu sa makom. Iako sam misica volim da jedem slatko. Trudim se da vodim računa o ishrani, ali desi se ponekad, jedem sladoled, palačinke – iskrena je prošlogodišnja misica koja je otkrila staro-novi recept za pitu sa makom.
U nastavku pogledajte šta vam je sve potrebno za ovu poslasticu.
Sastojci za koru:
- 125g putera
- 50g prah šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žumance
- 100ml kisele pavlake
- 250g brašna
- 1 prašak za pecivo
Sastojci za fil sa makom:
- 300g mlevenog maka
- 140g šećera
- 1 vanilin šećer
- rendana kora limuna
- 100ml mleka
- 4 žumanca
Sastojci za beli deo(šam):
- 5 belanaca
- 150g šećera
Priprema:
Prvo pravite koru. Umutite mikserom sa nastavcima za testo puter i prah šećer, a zatim dodajte ostale sastojke. Testo utisnite na dno pleha i pecite na 180 stepeni 15 minuta. Za fil od maka sve sastojke stavite u šerpicu, promešajte, a zatim kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, ne previše. Fil sipajte preko pečene kore. Belanca izlupajte u čvrst sneg, te dodavajte šećer malo po malo. Šam sipajte preko fila od maka, poravnajte i pecite na 160 stepeni oko pola sata. Sačekajte da se kolač ohladi pre sečenja.
Detaljniji način pripreme pogledajte u videu.