Pileći paprikaš je jedno od tradicionalnih jela „na kašiku“, uvek rado viđeno na astalima širom Vojvodine, koje nam je u nasleđe ostavila Austrougarska monarhija.
Mnogi od nas su odrasli uz ovaj specijalitet, koji su nam znalački spremale naše bake.
Sastojci:
- 700 grama pilećeg mesa (batak i karabatak)
- 3 manje glavice crnog luka (ili 2 veće)
- 2 čena belog luka
- 3 šargarepe
- 2 manje babure
- 1 konzerva oljuštenog pradajz pelata (može i svež paradajz tokom sezone)
- 1 i 1/2 kašika slatke mlevene crvene paprike
- pola kašike dimljene slatke mlevene paprike
- 2-3 lovorova lista
- ulje (ili svinjska mast, po želji)
- so
- biber
- vegeta
Način pripreme:
Piletinu dobro operite, razrežite batake od karabataka, a potom začinite solju, biberom i vegetom.
U šerpu sipajte ulja (ili masti, šta više volite), pa stavite meso da se dinsta na srednjoj temperaturi 15-ak minuta, dok ne poprimi lepu zlatnu boju.
Kožicu nikako ne skidajte, jer treba da obezbedi masnoću vašem paprikašu.
Dok se meso krčka, iskoristite vreme da sitno iseckate crni luk, a potom oljuštite šargarepu i isecite na kolutove. Operite paprike, odstranite semenke i isecite na sitne kockice.
„Porumenelo“ meso izvadite iz šerpe i odložite na tanjir, a na istom ulju prodinstajte crni luk dok ne postane staklast. Ubacite isečenu šargarepu i dinstajte zajedno par minuta, dok ne omekša.
Potom nalijte vode, koju ste prethodno zagrejali u kuvalu, da povrće ogrezne. Nemojte preterati, jer pileći paprikaš ne treba da bude previše vodenast.
Dodajte jednu i po kašiku slatke mlevene paprike i pola kašike slatke dimljene paprike (daće odličan šmek) i dobro promešajte. Ukoliko želite da vaše jelo bude pikantnije, možete dodati i malo ljute paprike.
Izgnječite dva čena belog luka (ili iseckajte baš sitno) i dodajte u šerpu, a potom vratite meso. Smanjite vatru na srednju temperaturu, ubacite 2 lovorova lista, poklopite i ostavite da se krčka.
Nakon 20-ak minuta, ubacite paradajz pelat i dve babure (prethodno isečene na kockice) i sve dobro promešajte.
Ostavite pileći paprikaš da se krčka na laganoj vatri oko 45 minuta, a s vremena na vreme okrenite meso.
Na kraju dodajte peršun, so, biber i vegetu (po ukusu), dobro promešajte i isključite šporet. Ostavite šerpu da odstoji na toploj ringli još 15-ak minuta.