Pileći paprikaš koji budi sećanje na bakinu kuhinju

roasted pepper stew 974916 1280

Pileći paprikaš je jedno od tradicionalnih jela „na kašiku“, uvek rado viđeno na astalima širom Vojvodine, koje nam je u nasleđe ostavila Austrougarska monarhija.

Mnogi od nas su odrasli uz ovaj specijalitet, koji su nam znalački spremale naše bake.

Sastojci:

  • 700 grama pilećeg mesa (batak i karabatak)
  • 3 manje glavice crnog luka (ili 2 veće)
  • 2 čena belog luka
  • 3 šargarepe
  • 2 manje babure
  • 1 konzerva oljuštenog pradajz pelata (može i svež paradajz tokom sezone)
  • 1 i 1/2 kašika slatke mlevene crvene paprike
  • pola kašike dimljene slatke mlevene paprike
  • 2-3 lovorova lista
  • ulje (ili svinjska mast, po želji)
  • so
  • biber
  • vegeta

Način pripreme:

chicken stew 946009 1280

Piletinu dobro operite, razrežite batake od karabataka, a potom začinite solju, biberom i vegetom.

U šerpu sipajte ulja (ili masti, šta više volite), pa stavite meso da se dinsta na srednjoj temperaturi 15-ak minuta, dok ne poprimi lepu zlatnu boju.

stew 519456 1280

Kožicu nikako ne skidajte, jer treba da obezbedi masnoću vašem paprikašu.

Dok se meso krčka, iskoristite vreme da sitno iseckate crni luk, a potom oljuštite šargarepu i isecite na kolutove. Operite paprike, odstranite semenke i isecite na sitne kockice.

„Porumenelo“ meso izvadite iz šerpe i odložite na tanjir, a na istom ulju prodinstajte crni luk dok ne postane staklast. Ubacite isečenu šargarepu i dinstajte zajedno par minuta, dok ne omekša.

Potom nalijte vode, koju ste prethodno zagrejali u kuvalu, da povrće ogrezne. Nemojte preterati, jer pileći paprikaš ne treba da bude previše vodenast.

stew 6046330 1280

Dodajte jednu i po kašiku slatke mlevene paprike i pola kašike slatke dimljene paprike (daće odličan šmek) i dobro promešajte. Ukoliko želite da vaše jelo bude pikantnije, možete dodati i malo ljute paprike.

Izgnječite dva čena belog luka (ili iseckajte baš sitno) i dodajte u šerpu, a potom vratite meso. Smanjite vatru na srednju temperaturu, ubacite 2 lovorova lista, poklopite i ostavite da se krčka.

Nakon 20-ak minuta, ubacite paradajz pelat i dve babure (prethodno isečene na kockice) i sve dobro promešajte.

chicken 1001767 1280

Ostavite pileći paprikaš da se krčka na laganoj vatri oko 45 minuta, a s vremena na vreme okrenite meso.

Na kraju dodajte peršun, so, biber i vegetu (po ukusu), dobro promešajte i isključite šporet. Ostavite šerpu da odstoji na toploj ringli još 15-ak minuta.

Foto: Pixabay,
Autor: A.Dačić/Luftika.rs