Po ideji iz emisije „Praktična žena“ prestavljamo vam recept za doručak iz snova. Priprema se jednostavno, a najvažije je da su i hleb i korpice zdrave za sve vaše ukućane.
Pekarski hleb
Sastojci:
- 460 g mlake vode
- 550 g belog brašna
- 100 g integralnog brašna
- 1.5 kašičice suvog kvasca
- 10 g soli
Priprema:
Lagano sjediniti sve sastojke u činiji, umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti 15 minuta da odstoji testo. Namazati činiju uljem. Testo uzeti u ruke, rastegnuti i poklopiti prvi put. Pokriti testo i ostaviti ga u podmazanoj činiji. Posle 30 minuta ponoviti postupak. Po želji možete ponoviti postupak još jednom posle 30 minuta. Testo ostaviti u činiju, pokriti providnom folijom i krpom i ostaviti u frižideru oko 12-48 sata. Sledećeg dana ili posle 48 sati izvaditi testo i ostaviti jedno sat vremena da dobije sobnu temperaturu. Oblikovati kuglu i staviti na pek papir. Kuglu pokriti krpom. Lonac ili šerpu sa poklopcem staviti u rernu na 250 stepeni da se zagreje. Urezati kuglu nožem i staviti je sa pek papirom u zagrejanu šerpu. Peći prvih 10 minuta na 250 stepeni. Smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći oš 20-tak minuta. Na kraju skloniti poklopac i pecite još 5-10 minuta dok hleb ne dobije lepu zlatno-braon boju. Hleb će biti spolja hrskav, a unutra vazdušast i mekan.
Ovsene korpice
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 100g meda
- 125g ovsenih pahuljica
- 1 kašičica cimeta
- 300 g grčkog jogurta
- crveno voće tipa maline,kupine, borovnice
Priprema:
Izgnječiti 2 zrele banane, dodati med, ovsene pahuljice i cimet. Sve lepo promešati i sipati u podmazan kalup za mafine. Smesu rasporedite po kalupu i peći na 175 stepeni oko 10-15 minuta. Kada su lepo porumenele korpice ostaviti da se ohlade i izvaditi iz kalupa. Puniti gustim jogurtom i dekorisati bobičastim voćem.
U videu pogledajte ceo postupak prirpeme:
PROČITAJTE I: