Pavlova torta, vrhunska poslastica posvećena čuvenoj balerini

mixed berries 1470226 1280

Divna, lagana Pavlova torta odavno je osvojila svet svojom hrskavom korom od belanaca koja se glasno lomi na komade dok se približavate njenom kremastom središtu.

I toliko ga volimo da nam je svejedno da li je prvi put napravljen u Australiji ili na Novom Zelandu, inspirisan ruskom balerinom Anom Pavlovom – u svakom slučaju, drago nam je što je izmišljen.

Sastojci:

Za koru beze

-4 belanca,

-250 g šećera,

-1 kašičica belog vinskog sirćeta,

-1 kašičica kukuruznog skroba,

-1 kašičica esencije vanile.

dessert 3585584 1280

Za punjenje

-500 g svežih malina ili drugog voća po izboru,

-200 g sveže crvene ribizle, bez peteljki,

-3 kašike šećera u prahu,

-350 ml pavlake za šlag.

Priprema:

Zagrejte rernu na 150 stepeni. Na papiru za pečenje nacrtajte krug prečnika 23 centimetra. U velikoj činiji umutite belanca dok se ne formiraju čvrsti snegovi.

raspberry pie 6619079 1280

Umešajte šećer, kašiku po kašiku. Na kraju umešajte belo vinsko sirće, kukuruzni skrob i aromu vanile.

Označeni papir za pečenje stavite u veći pleh sa krugom nadole. Od belanaca kašikom izdubite sneg i popunite nacrtani krug. Lagano uvucite površinu da biste napravili obod koji će držati šlag.

Koru od belanaca pecite sat vremena, dok se spolja ne stegne, ali ne oboji. Isključite i malo otvorite rernu, ali ostavite koru unutra.

mixed berries 1470229 1280

Za fil na laganoj vatri zagrejte 100 g svežih malina i sve crvene ribizle, dodajte dve kašike šećera u prahu i kuvajte dok voće ne pusti sok i dok se sav šećer ne rastvori. Procediti i ostaviti samo sirup. Pustite da se potpuno ohladi.

Neposredno pre serviranja umutite kremu u čvrsti sneg i dodajte preostalu kašiku šećera u prahu.

Na ohlađenu beze koru kašikom sipajte šlag. Na vrh stavite sveže maline. Prilikom serviranja preliti sirupom od maline i ribizle.

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay,
Autor: A.Dačić/Zadovoljna.nova.rs