Divna, lagana Pavlova torta odavno je osvojila svet svojom hrskavom korom od belanaca koja se glasno lomi na komade dok se približavate njenom kremastom središtu.
I toliko ga volimo da nam je svejedno da li je prvi put napravljen u Australiji ili na Novom Zelandu, inspirisan ruskom balerinom Anom Pavlovom – u svakom slučaju, drago nam je što je izmišljen.
Sastojci:
Za koru beze
-4 belanca,
-250 g šećera,
-1 kašičica belog vinskog sirćeta,
-1 kašičica kukuruznog skroba,
-1 kašičica esencije vanile.
Za punjenje
-500 g svežih malina ili drugog voća po izboru,
-200 g sveže crvene ribizle, bez peteljki,
-3 kašike šećera u prahu,
-350 ml pavlake za šlag.
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. Na papiru za pečenje nacrtajte krug prečnika 23 centimetra. U velikoj činiji umutite belanca dok se ne formiraju čvrsti snegovi.
Umešajte šećer, kašiku po kašiku. Na kraju umešajte belo vinsko sirće, kukuruzni skrob i aromu vanile.
Označeni papir za pečenje stavite u veći pleh sa krugom nadole. Od belanaca kašikom izdubite sneg i popunite nacrtani krug. Lagano uvucite površinu da biste napravili obod koji će držati šlag.
Koru od belanaca pecite sat vremena, dok se spolja ne stegne, ali ne oboji. Isključite i malo otvorite rernu, ali ostavite koru unutra.
Za fil na laganoj vatri zagrejte 100 g svežih malina i sve crvene ribizle, dodajte dve kašike šećera u prahu i kuvajte dok voće ne pusti sok i dok se sav šećer ne rastvori. Procediti i ostaviti samo sirup. Pustite da se potpuno ohladi.
Neposredno pre serviranja umutite kremu u čvrsti sneg i dodajte preostalu kašiku šećera u prahu.
Na ohlađenu beze koru kašikom sipajte šlag. Na vrh stavite sveže maline. Prilikom serviranja preliti sirupom od maline i ribizle.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: