Ovo povrće se koristi na razne načine u ishrani, a vrlo je dobro za organzam jer ima blagotvorne efekte.
Paprike dolaze u mnogim bojama, uključujući crvenu, narandžastu, žutu i zelenu. Pune su vitamina i minerala koji su korisni za zdravlje, a redovna konzumacija ovog povrća može imati brojne zdravstvene koristi za celo telo.
Nutricionistkinje Erika Barera i Kristi Vajl izdvojile su nekoliko efekata povezanih sa redovnom konzumacijom ovog ukusnog povrća.
Može smanjiti upalu
Paprika je bogata fitohemikalijama i hranljivim materijama koje imaju prirodna antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.
Naime, istraživanja su pokazala da biljna jedinjenja prisutna u paprici mogu pozitivno da utiču na zdravlje, smanjujući upale u organizmu ili potpuno smanjujući rizik od njihovog razvoja, prenosi magazin Siti.
Barera objašnjava da paprike „sadrže antioksidante, kao što su karotenoidi i antocijanini, koji pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija u telu“.
Poboljšava varenje
Paprika je odličan izvor vlakana a što pomaže boljem varenju, poboljšanju zdravlja srca i stabilnom nivou energije.
„Vlakna pomažu u upravljanju šećerom i holesterolom u krvi dok održavaju zdrav mikrobiom creva“, objašnjava Barera.
Vlakna takođe pomažu u hranjenju zdravih crevnih bakterija koje žive u digestivnom traktu, što može pomoći u održavanju zdravog mikrobioma, piše zadovoljna.rs.
PROČITAJTE JOŠ: