Ovo je najzdraviji način pripreme jaja, čuva hranljive materije i smanjuje rizik od srčanih oboljenja

tomatoes 447170 1280

Jaja su mnogima omiljeni deo doručka ili nekog drugog obroka, a osim toga, stavljaju se u veliki broj jela te bez njih ne možemo da zamislimo našu ishranu.

Kajgana, jaje na oko, kuvana – mnošto je načina spremanja ove namirnice, ali stručnjaci su otkrili koji je najzdraviji način.

Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrednost ako se konzumiraju kuvana.

meal 1307604 1280

Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osećamo sitim, prenosi Zadovoljna.rs.

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Pomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključuje ubacivanje belanceta i žumanceta u vruću, ali ne kipuću vodu i kuvanje do 3 minuta. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so, jer će ona uzrokovati razvodnjavanje belanceta.

Jaja su dobar izvor biotina, koji je važan hranjivi sastojak koji se koristi u metabolizmu masti i šećera. Takođe je poznat kao vitamin B7 ili vitamin H.

Jedno istraživanje otkrilo je da bi ljudsko telo moglo da iskoristi 91% proteina u kuvanim jajima, u poređenju sa samo 51% u sirovim jajima. Smatra se da do ove promene prilikom varenja dolazi, jer toplota uzrokuje strukturne promene u proteinima jaja.

U sirovim jajima veliki proteinska jedinjenja odvojena su jedna od drugih i spojeni su u složene, uvijene strukture. Kada su proteini kuvani, toplota prekida slabe veze koje ih drže u formi. Proteini tada stvaraju nove veze s ostalim proteinima oko sebe. Te nove veze u kuvanom jajetu lakše su za vaše telo.

egg sandwich 2761894 1280

POGLEDAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs