
Kiseli kupus bogat je vitaminom C, koji je važan antioksidans, a takođe sadrži i mnogo kalcijuma, kalijuma, gvožđa i vitamina B kompleksa. Fermentacijom kupusa stvara se i vitamin B12, koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla, zato se kiseli kupus posebno preporučuje veganima i vegetarijancima.

Kiseli kupus je prirodan izvor probiotskih bakterija koje popravljaju naš imunološki sistem.
Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holesterola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja.
Kiseli kupus je siromašan kalorijama, sadrži tek 25 kalorija na 100 grama, zbog čega je idealna namirnica za dijetu.

Takođe je dobar i za slabokrvne osobe jer je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom.
Osobama koje pate od visokog krvnog pritiska savetuje se da ne unose više od jedne porcije na dan jer je fermentisani kupus pun natrijuma, piše Zadovoljna.rs.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: