Iskoristite jorgovan dok ga još ima i napravite osvežavajuć i ukusan napitak. Na žalost kratka mu je sezona, ali predivnih stvari može da se napravi od njegovih mirisnih cvetova, kao na primer liker u kome ćete sigurno uživati i vi i vaši gosti.
Sastojci:
- 2 šolje votke
- Nekoliko buketa jorgovana
- 2 šolje vode
- 2 šolje šećera
- 1 limun
Priprema:
Jednu široku flašu, a može i teglu napunite cvetićima jorgovana, ali gusto naslažite jorgovan. Nalijte votkom i ostavite 24 sata na tamnom mestu. Drugi dan procedite sve i ostavite obojenu votku. Ponovo napunite teglu svežim cvetovima i zalijte ovom proceđenom votkom od juče. Opet ostavite 24 sata. Ponovite postupak još jedan dan. Četvrti dan skuvajte sirup od vode, šećera i soka od limuna. U skuvan sirup stavite još cvetova jorgovana, otprilike ceo buket. Kad se sirup ohladi procedite ga i pomešajte sa proceđenom votkom. Liker čuvajte na tamnom i hladnom mestu. Odličan je hladan uz kockicu leda i krišku limuna.