Sa vrelim letnjim danima stigla je i sezona lubenica, verovatno najpopularnije biljke koja pruža savršeno slasno osveženje.
Međutim, nakon što pojedemo sočnu crvenu unutrašnost, ostaje kora, koja takođe može da se iskoristi i od nje napravi preukusan slatkiš u vidu kompota.
Njega možete konzumirati samostalno ili kao dodatak uz neku poslasticu.
Sastojci:
– 650 g kore lubenice,
-650 g smeđeg šećera,
-100 ml limunovog soka,
-kašika ekstrakta vanile i
-voda.
Priprema:
Nakon što pojedete lubenicu, isecite koru na komade i ostavite u litri vode, u koju ste dodali limunov sok – otprilike dva do tri sata.
Komade kore dobro isperite, a u međuvremenu u šerpu stavite 500 ml vode, dodajte šećer i pustite da provri.
Zatim dodajte koru lubenice i kuvajte na laganoj vatri oko dva sata.
Deset minuta pre kraja, dodajte ekstrakt vanile i promešajte.
Ohladite, pa sipajte u tegle i čuvajte u frižideru. Možete je poslužiti uz tortu ili neki kolač, ili eventualno uz umućeni šlag.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: