Gotovo da nema osobe koja ne voli giros i ne mašta o odlasku u Grčku gde je ova hrana tradicionalno domaće jelo.
Ali, ne morate da čekate leto da biste uživali u ukusu savršenog girosa, već ga možete napraviti sami, kod kuće.
Bakina vanglica ima sjajan recept koji će vas sigurno oduševiti!
Osim dva kilograma svinjskog vrata, sečenog na šnicle, potrebni su vam i sastojci za marinadu:
-1 crni luk
– 3 čena belog luka
– 100ml ulja
– 50ml sirćeta
– 2 kašike senfa
– 1 kašika kumina
– 2 kašike soli
– 2 kašike mlevene slatke paprike
– 1 kašika tucane ljute
– 1 kašika bibera
– 50g meda i dva veća krompira, jedan crni luk, paradajz i paprika.
Priprema:
Sastojke za marinadu pomešajte, a potom taj sos pomešajte sa mesom. U tepsiju stavite dva prepolovljena krompira sa ražnjiće štapićima, a zatim ređajte marinirano meso jedno na drugo.
Na kraju na svaki štapić nabodite po četvrtinu luka, paprike i paradajza. Meso uvijte pek papirom i alu folijom te ga pecite oko 4 sata na 180 stepeni. Poslužite uz domaće ili kupovne tortilje i zaxiki salatom.
I naravno, bez tzatzikija ništa! Za savršen ukus mnogima omiljenog sosa potrebna su 2 krastavca, 2 čena belog luka, 300g grčkog jogurta i kašičica soli.
NE PROPUSTITE I: