Panetone su širom sveta simbol za praznike, a pred vama je receptza pripremu njegove mini verzije u kojoj ćete uživati.
Služite ih uz toplu čokoladu ili čaj.
Sastojci:
- 260 g brašna
- kvasac
- 1 jaje
- 160 ml svežeg mleka
- 70 g smeđeg šećera
- 50 g maslaca
- 25 g kakaoa
- 80 g čokolada
- soda bikarbona
- prstohvat soli
- 2 kašike ruma
- pomorandžina kora
Priprema:
Odvojte sveže mleko u dve posebne posude.
U jednu blago zagrejanu šerpicu dodajte kvasac, jednu supenu kašiku šećera i 60 g brašna. Mešajte dok se ne formira glatka kašica i ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U drugi deo mleka dodajte ostali šećer, prstohvat soli, kakao i sodu. Stavite na ringlu i mešajte koliko je potrebno da se pomešaju sastojci. Nakon toga ostavite da se ohladi.
Istopite maslac. Jaje podelite na žumance i belance. Dodajte žumance jajeta u smesu sa kvascem, a belance odvojite za premazivanje.
Takođe, dodajte ohlađenu čokoladnu smesu i mešajte. Dodajte i maslac koji treba da bude ohlađen. Počnite da dodajete brašno, mešajte špatulom. Na kraju dodajte fino izrendanu koru polovine pomorandže i dve supene kašike ruma.
Sve se promeša špatulom dok ne postane glatko, lepljivo testo. Ruke namažite s malo ulja i oblikujte testo u loptu koju stavite u posudu i pokrijte folijom. Ostavite na toplom na sat vremena dok ne udvostruči zapreminu.
Nakon toga rasprostrite testo na radnu površinu i pospite čokoladnim kapljicama ili sitno iseckanom čokoladom. U nekoliko pokreta umesite testo koliko je potrebno da se ravnomerno rasporedi čokolada.
Testo podelite na osam jednakih delova. Svaku oblikujte u lopticu i stavite u kalupčiće za mini panetone. Kalupe pokrijte krpom ili folijom i ostavite ponovo da narastu na još sat vremena.
Nakon toga umutite belance i pažljivo namažite četkicom svaki kolač.
Po želji pospite filiranim bademom i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni na 20 minuta dok čačkalica koju zabodete ne bude suva.
Uživajte!