Mini panetone: Poslastica koja je pravi izbor za hladne i praznične dane

panettone 5816234 1280

Panetone su širom sveta simbol za praznike, a pred vama je receptza pripremu njegove mini verzije u kojoj ćete uživati.

Služite ih uz toplu čokoladu ili čaj.

Sastojci:

  • 260 g brašna
  • kvasac
  • 1 jaje 
  • 160 ml svežeg mleka 
  • 70 g smeđeg šećera 
  • 50 g maslaca
  • 25 g kakaoa
  • 80 g čokolada 
  • soda bikarbona 
  • prstohvat soli
  • 2 kašike ruma 
  • pomorandžina kora 

Priprema:

Odvojte sveže mleko u dve posebne posude.

panettone 2803590 1280

U jednu blago zagrejanu šerpicu dodajte kvasac, jednu supenu kašiku šećera i 60 g brašna. Mešajte dok se ne formira glatka kašica i ostavite na 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U drugi deo mleka dodajte ostali šećer, prstohvat soli, kakao i sodu. Stavite na ringlu i mešajte koliko je potrebno da se pomešaju sastojci. Nakon toga ostavite da se ohladi.

Istopite maslac. Jaje podelite na žumance i belance. Dodajte žumance jajeta u smesu sa kvascem, a belance odvojite za premazivanje.

Takođe, dodajte ohlađenu čokoladnu smesu i mešajte. Dodajte i maslac koji treba da bude ohlađen. Počnite da dodajete brašno, mešajte špatulom. Na kraju dodajte fino izrendanu koru polovine pomorandže i dve supene kašike ruma.

Sve se promeša špatulom dok ne postane glatko, lepljivo testo. Ruke namažite s malo ulja i oblikujte testo u loptu koju stavite u posudu i pokrijte folijom. Ostavite na toplom na sat vremena dok ne udvostruči zapreminu.

panettone 5816211 1280

Nakon toga rasprostrite testo na radnu površinu i pospite čokoladnim kapljicama ili sitno iseckanom čokoladom. U nekoliko pokreta umesite testo koliko je potrebno da se ravnomerno rasporedi čokolada.

Testo podelite na osam jednakih delova. Svaku oblikujte u lopticu i stavite u kalupčiće za mini panetone. Kalupe pokrijte krpom ili folijom i ostavite ponovo da narastu na još sat vremena.

Nakon toga umutite belance i pažljivo namažite četkicom svaki kolač.

Po želji pospite filiranim bademom i stavite da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni na 20 minuta dok čačkalica koju zabodete ne bude suva.

Uživajte!

Foto: Pixabay,
Autor: A.Dačić/Ona.telegraf.rs