Brzinska meksička proja: Idealna grickalica za iznenadne goste

meksicka

Sastojcima i načinom pripreme podseća na tradicionalnu srpsku proju, uz nekoliko neočekivanih obrta. Zato je ovaj recept prava stvar u „hitnim“ situacijama, kada nemate puno vremena da provedete u kuhinji, a već od mirisa koji se širi iz pećnice, poći će vam voda na usta.

Sastojci:

  • 1 pakovanje smese za proju
  • 100 grama dimljene slanine
  • 150 grama feta sira (može i mladi sir, ako volite blaži ukus)
  • 10-ak zelenih maslina bez koštice
  • 3 pečene kisele paprike
  • 100 grama kukuruza
  • 100 grama tvrdog sira
  • gazirana mineralna voda
  • maslinovo ulje
  • susam

Priprema:

Uključite pećnicu da se zagreje na 200 stepeni. Dimljenu slaninu iseckajte na sitne komadiće, pečenu papriku na trakice, a masline prepolovite.

pop corn 785074 1280

Stavite papriku, kukuruz i masline na kuhinski ubrus, kako bi se ocedio višak tečnosti, a za to vreme isecite feta sir na kockice.

Ubacite masline i pečenu papriku u secko i dobro izmiksajte. U dublju šerpu ubacite smesu za proju u prahu, dodajte 1 deciltar ulja i 4 decilitra mineralne vode. Dobro umutite mikserom nekoliko minuta, dok ne dobijete kompaktnu masu. U testo dodajte usitnjene pečene paprike i masline, kao i iseckanu slaninu, feta sir i kukuruz.

Promešajte varjačom, a potom nastavite mućenje mikserom par minuta. Nemojte dodatno soliti, pošto sama smesa za proju već u sebi sadrži so, a dodatnu slanoću jelu daće slanina i sir.

bread 2532192 1280

Pecite u pećnici oko 40 minuta, a kada se malo prohladi gotovu proju iseckajte na kockice.

Za pravi meksički ugođaj, poslužite proju uz ljute halapenjo papričice, ako želite da vaši gosti „bljuju vatru“.

Prijatno!

Foto: Pixabay/Printscreen youtube,
Autor: A.Dačić/Luftika.rs