Sastojcima i načinom pripreme podseća na tradicionalnu srpsku proju, uz nekoliko neočekivanih obrta. Zato je ovaj recept prava stvar u „hitnim“ situacijama, kada nemate puno vremena da provedete u kuhinji, a već od mirisa koji se širi iz pećnice, poći će vam voda na usta.
Sastojci:
- 1 pakovanje smese za proju
- 100 grama dimljene slanine
- 150 grama feta sira (može i mladi sir, ako volite blaži ukus)
- 10-ak zelenih maslina bez koštice
- 3 pečene kisele paprike
- 100 grama kukuruza
- 100 grama tvrdog sira
- gazirana mineralna voda
- maslinovo ulje
- susam
Priprema:
Uključite pećnicu da se zagreje na 200 stepeni. Dimljenu slaninu iseckajte na sitne komadiće, pečenu papriku na trakice, a masline prepolovite.
Stavite papriku, kukuruz i masline na kuhinski ubrus, kako bi se ocedio višak tečnosti, a za to vreme isecite feta sir na kockice.
Ubacite masline i pečenu papriku u secko i dobro izmiksajte. U dublju šerpu ubacite smesu za proju u prahu, dodajte 1 deciltar ulja i 4 decilitra mineralne vode. Dobro umutite mikserom nekoliko minuta, dok ne dobijete kompaktnu masu. U testo dodajte usitnjene pečene paprike i masline, kao i iseckanu slaninu, feta sir i kukuruz.
Promešajte varjačom, a potom nastavite mućenje mikserom par minuta. Nemojte dodatno soliti, pošto sama smesa za proju već u sebi sadrži so, a dodatnu slanoću jelu daće slanina i sir.
Pecite u pećnici oko 40 minuta, a kada se malo prohladi gotovu proju iseckajte na kockice.
Za pravi meksički ugođaj, poslužite proju uz ljute halapenjo papričice, ako želite da vaši gosti „bljuju vatru“.
Prijatno!