Za recept omiljene poslastice Marije Mikić ne postoji tačan naziv. Neko njen specijalitet zove grčka baklava sa pomorandžom, neko cepana baklava, ali svi se u jednom slažu a to je da je ova poslastica neverovatnog ukusa.
U emisiji „Praktična žena“ lepa trudnica i pevačica pokazala je svoje kulinarsko umeće i pred milionskim auditorijumom otkrila recept za svoj omiljeni kolač.
U nastavku pogledajte šta vam je sve potrebno za grčku baklavu.
Sastojci:
- 200g šećera
- 250g kisele pavlake
- 200ml ulja
- 4 jaja
- 2 vanilin šećera
- rendana kora jedne pomorandže
- 450g kora za baklavu
Sastojci za sirup:
- 500g šećera
- 300ml ceđene pomorandže
- 300ml vode
- korica jedne pomorandže
Priprema:
Prvo kore odvojite i rasprostrite po poslužavnik da se suše, a zatim skuvajte sirup i ostavite da se ohladi.
Umutite zatim jaja sa šećerom, pa dodajte koricu pomorandže, pavlaku, vanilin šećer i ulje. U tu smesu ubacite izdrobljene osušene kore.
Smesu izlijte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko pola sata. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite da dobro upije sirup i ohladi se pre služenja.
Detaljan način pripreme pogledajte u videu.