Marija Mikić sprema za vas: GRČKA BAKLAVA sa pomorandžom osvojiće vas na prvi zalogaj

marija mikic

Za recept omiljene poslastice Marije Mikić ne postoji tačan naziv. Neko njen specijalitet zove grčka baklava sa pomorandžom, neko cepana baklava, ali svi se u jednom slažu a to je da je ova poslastica neverovatnog ukusa.

U emisiji „Praktična žena“ lepa trudnica i pevačica pokazala je svoje kulinarsko umeće i pred milionskim auditorijumom otkrila recept za svoj omiljeni kolač.

marija mikic prakticna zena

U nastavku pogledajte šta vam je sve potrebno za grčku baklavu.

Sastojci:

  • 200g šećera
  • 250g kisele pavlake
  • 200ml ulja
  • 4 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • rendana kora jedne pomorandže
  • 450g kora za baklavu

Sastojci za sirup:

  • 500g šećera
  • 300ml ceđene pomorandže
  • 300ml vode
  • korica jedne pomorandže

Priprema:

Prvo kore odvojite i rasprostrite po poslužavnik da se suše, a zatim skuvajte sirup i ostavite da se ohladi.

Umutite zatim jaja sa šećerom, pa dodajte koricu pomorandže, pavlaku, vanilin šećer i ulje. U tu smesu ubacite izdrobljene osušene kore.

balklava

Smesu izlijte u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko pola sata. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite da dobro upije sirup i ohladi se pre služenja.

Detaljan način pripreme pogledajte u videu.

Foto: Printscreen,
Autor: I. Ankić