Krešenti, odličan izbor uz čaj ili kafu dok ste ušuškani u ćebence

412084971 6935276483216591 8752243243125070895 n

Još jedan recept za praznične kolačiće, ovaj put su to krešenti. Odlično idu uz kafu ili čaj i vašu omiljenu seriju dok ste ušuškani u ćebence, a miris limuna se širi kuhinjom. Iako izgledaju teško za napraviti, apsolutno su jednostavni i proces pripreme je najpribližniji vanilicama.

Sastojci:

-250g maslaca, Sobne temperature

-125g šećera

-1 vanilin šećer

-2 kašike ekstrakta ruma

-3 jaja

-Korica jednog limuna, rendana

-Prstohvat soli

-350g brašna

-225g krupno mlevenih oraha

-100g čokolade

Priprema:

Umutiti 200 g maslaca, šećer, vanilin šećer, rum, 1 jaje, 2 žumanjka i koru limuna mikserom.

Dodati so i brašno u smesu i mutiti mikserom dok se smesa ne sjedini i dobijete blago lepljivo testo.

411439111 24391636973816762 876569137275784928 n
Instagram kenguristyle

Odložiti testo u frižider, prekriveno folijom, kako bi se ohladilo i bilo lakše za oblikovanje. Ukoliko ne želite da čekate, dodajte 25g brašna više na 350g brašna pa zamesiti testo koje je odmah spremno za oblikovanje.

Nakon sat vremena, umutite belanca koja su vam ostala viljuškom, pa oblikovati kuglice od testa, težine 10-14 g rukama i uvaljati ih u belance pa u orahe.

Poređati ih u veliki pleh ostavljajući 5 cm prostora između.

Peći u rerni, prethodno zagrejanoj na 180 C 20min pa ih ostaviti po strani.

kresenti

Otopiti na pari čokoladu i 50g maslaca pa je ostaviti po strani da se prohladi.

Umakati donje delove krešenta pa ih spajati jedne za druge i ostaviti po strani da se hlade.

Od ove smese ćete dobiti oko 30 krešenta. Uživajte!

Foto: Instagram,
Autor: A.Dačić/Instagram kenguristyle