Jeste li probali čeburek? Rusi i Ukrajinci „otkidaju“ na tu uličnu hranu

image 8 32

Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju, a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.

Ova inicijalno „ulična hrana“ postala je popularna u bivšim sovjetskim republikama tokom 20. veka, ali je i danas omiljeni gastronomski izbor mnogih Ukrajinaca i Rusa.

image 8 30

Čeburek sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 ml tople vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • 400 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjskog i junećeg mesa)
  • 1 mali luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka (opciono), iseckana
  • 50 ml vode
  • so i biber po ukusu
  • svež peršun ili mirođija (opciono)
  • ulje (suncokretovo ili neko drugo biljno)
image 8 33

Čeburek priprema

U činiji pomešati brašno i so, postepeno dodavati toplu vodu i ulje i zamesiti glatko testo. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Zatim u činiji pomešati mleveno meso, crni luk, beli luk, vodu, so, biber i začinsko bilje po želji. Smeša treba da bude sočna, ali ne previše retka. Testo podeliti na manje loptice (veličine mandarina) i svaku lopticu razvaljati u tanak krug.

Na jednu polovinu kruga stavite 1-2 kašike fila, a drugom polovinom preklopite fil da dobijete polumesec. Dobro pritisnite ivice viljuškom da zapečatite čeburek. Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili loncu. Ulje treba da bude dovoljno vruće, oko 180 stepeni Celzijusa, piše luftika.rs.

PROČITAJTE JOŠ:

Foto: Pixabay,
Autor: K. Marković