Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od testa punjenog mlevenim mesom koja se prži u dubokom ulju, a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.
Ova inicijalno „ulična hrana“ postala je popularna u bivšim sovjetskim republikama tokom 20. veka, ali je i danas omiljeni gastronomski izbor mnogih Ukrajinaca i Rusa.
Čeburek sastojci:
- 500 g brašna
- 250 ml tople vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 400 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjskog i junećeg mesa)
- 1 mali luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka (opciono), iseckana
- 50 ml vode
- so i biber po ukusu
- svež peršun ili mirođija (opciono)
- ulje (suncokretovo ili neko drugo biljno)
Čeburek priprema
U činiji pomešati brašno i so, postepeno dodavati toplu vodu i ulje i zamesiti glatko testo. Testo treba da bude mekano, ali ne lepljivo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Zatim u činiji pomešati mleveno meso, crni luk, beli luk, vodu, so, biber i začinsko bilje po želji. Smeša treba da bude sočna, ali ne previše retka. Testo podeliti na manje loptice (veličine mandarina) i svaku lopticu razvaljati u tanak krug.
Na jednu polovinu kruga stavite 1-2 kašike fila, a drugom polovinom preklopite fil da dobijete polumesec. Dobro pritisnite ivice viljuškom da zapečatite čeburek. Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili loncu. Ulje treba da bude dovoljno vruće, oko 180 stepeni Celzijusa, piše luftika.rs.
PROČITAJTE JOŠ: