Ovo ukusno tradicionalno srpsko jelo nastalo je na području Kosova i Metohije. Jagnjeća kapama nekada se pravila isključivo u proleće za vreme Uskrsa, jer je tada bilo mladog zelja i jaganjaca.
Danas u modernije doba jagnjetinu i zelje možemo naći tokom cele godine. Ne morate koristite isključivo zelje. Spanać i blitva takođe su ukusna opcija, a Bakina vanglica vam donosi originalni recept za pripremanje ovog ukusnog obroka.
Jagnjeća kapama
Sastojci:
1kg mlade jagnjetine
6 komada mladog luka
5 veza zelja ili 500g spanaća
2 kašičice slatke paprike
so i biber
nekoliko šolja vode
50-70g brašna
Kašika masti
Priprema:
Jagnjetinu isecite na komade oko 5cm, dobro usolite, te uvaljajte u brašno i pržite sa svih strana na masti. Izvadite zatim jagnjetinu i ostavite sa strane. U istoj masti propržite prvo beli deo mladog luka sečenog krupnije, a nakon 5 minuta dodajte i zelena perca. Dodajte zelje, sečeno takođe krupnije, začinite soli, biberom i slatkom paprikom i kad padne stavite i meso. Zalijte vodom, poklopite i kuvajte oko pola sata, dok jagnjetina ne omekša. Uz kapamu poslužite ovčije kiselo mleko.
Prijatno!