Kotlet kod nas označava određeni deo mesa s kostima. Kotleti u Poljskoj imaju posve drugo značenje – to je naziv za faširane šnicle koje se najčešće pripremaju od svinjskog, ali mogu i od junećeg mesa.
Poljski kotleti su mekani iznutra, a hrskavi spolja. Meso se meša sa zemičkom umočenom u mleko, jajima i začinima, dok joj hrskavost daju prezle u koje se uvaljaju tik pre pečenja.
U poljskim domaćinstvima se serviraju i po nekoliko puta nedeljdno – na hlebu, uz variva, salate i slično. Vrlo se jednostavno pripremaju, a mogu biti gotovi za samo pola sata, piše zadovolljna.rs.
Sastojci:
500 g mlevene junetine
130 ml punomasnog mleka
100 g prezli
1 zemička
1 jaje
1 luk
1-2 čena belog luka
prstohvat majorana
biljno ulje za pečenje
sol i biber po želji
Priprema:
Iscepkajte zemičku na manje komade i umočite je u mleko dok potpuno ne omekša.
Luk isecite na sitne kockice i dinstajte na malo ulja sve dok ne omekša i ne dobije zlatnu boju. Za to će vam biti potrebno oko osam minuta.
Mlevenu junetinu pomešajte s lukom, naseckanim belim lukom, jajetom, solju, biberom i malo majorana. U smesu dodajte i namočenu, ali oceđenu zemičku.
Sve dobro promešajte, a dobijenu smesu podelite na šest do osam faširanih šnicli.
Uvaljajte pripremljene šniclice u prezle s obe strane.
Pržite ih na malo zagrejanog biljnog ulja šest do sedam minuta sa obe strane, odnosno dok se meso ne ispeče do kraja.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE
PROČITAJTE JOŠ: