Nedelja je pravi dan za porodično okupljanje i druženje uz tradicionalni nedeljni ručak. Dimljena svinjska rebra u srpskom sosu su prava ideja za nedeljni ručak.
Sastojci:
– 400g dimljenih rebara sa koskom
– Crni luk 1 glavica
– Paradajz 1 komad
– Ljuta paprika sveža – dodati po ukusu
– 1/2 tucana ljuta paprika – dodati po ukusu
– 1/2 kašičice slatka mlevena paprika
– 1 supena kašika paradajz pirea
– So
– Biber
– Domaći pekmez od šljiva 2 kašike
– Ulje za prženje
– Kukuruzni griz 100g
– Voda po potrebi
Priprema:
Rebra stavite u tiganj da se peku na malo ulja. Ko ima mogućnost može da peče i na roštilju, jer se mnogo ukusnije i lepše se ispeku. U drugi tiganj stavite da se proprži sitno seckani crni luk na malo ulja. Kada porumeni dodajte svežu ljutu papriku sitno seckanu, zatim tucanu ljutu, zatim slatku papriku i polovinu paradajza iseckanog na kockice. Propržite 1 minut, pa dodajte drugu polovinu paradajza. Paradajz pire po potrebi možete da razredite sa malo vode, ako je jako gusto. Začinite sa biberom i soli i nakon 2 minuta dodajte pekmez. Pečena rebra prelite sosom i služite uz palentu koju ste prethodno skuvali.
Priprema palente – u ključalu vodu stavimo malo soli i sipamo kukuruzni griz uz neprestalno mešanje dok se ne dobije željena gustina.
U videu pogledajte način pripreme: