HARMONIJA UKUSA: Saltimboka sa piletinom po receptu čuvene glumice

Saltimboka sa piletinom je čuveno italijansko, tačnije rimsko jelo koje u prevodu znači „skok u usta“. Upravo ovaj specijalitet u emisiji „Praktična žena“ pravila je popularna glumica Zinaida Dedakin.

Ona je u šali rekla da je ovo komplikovano, ali prekusno jelo koje obožava cela njena porodica, a u emisiji je demonstrirala svoje maestralno kulinarsko umeće na koje niko nije ostao ravnodušan. 

b03725e9d0b615f7d58c576fa3e56378afe0357b

Sastojci:

  • 4-6 šnicli pilećeg filea (ne mnogo tanko)
  • so i biber
  • 4-6 kriški dalmatinske pršute
  • malo ulja
  • malo brašna
  • 200-300ml neutralne pavlake
  • 200-300ml belog vina
  • 4-6 listova sveže žalfije

5d1f83b06b02e67904019c78f0cf216c87101e85

Priprema:

Sa jedne strane pilećeg belog mesa stavite so i biber, a sa druge po krišku pršute i list žalfije, zakačiti ili čačkalicom ili štapićem za ražnjiće. Zatim uvaljajte šnicle u brašno sa jedne i sa druge strane. Propržiti šnicle po minut sa svake strane pa poređajte u pleh. Izvadite čačkalice i poređajte u pleh tako da pršuta bude gore. Prelijte sa neutralnom pavlakom i belim vinom umućenim zajedno. Peče se 20 minuta na 180-200 stepeni.

Detaljniji način pripreme pogledajte u „Praktičnoj ženi“.

Foto: Printscreen,
Autor: I. Ankić