Evo zašto je dobro jesti tikvice: Sigurni smo da ovo niste znali

tikvice

Energetska i hranljiva vrednost tikvice slična je mnogim drugim niskokaloričnim vrstama povrća. Za razliku od bundeve, tikvica ima mnogo veću primenu u ishrani.

Vrlo se lako i jednostavno pripremaju. Ne moraju da se ljušte, seme ne mora da se odstranjuje. Od tikvica mogu da se pripremaju razne vrste salata, čorbi, variva kao i složena jela, a mogu i da se pune raznim nadevima, da se pohuju i prže. Pogodne su i za pripremanje raznih poslastica. Sve ovo svrstava tikvice u red prvorazrednog, vrlo korisnog povrća u ishrani.

Krem-čorba od tikvica

Potrebno:150 g kuvanog paradajza, 2 kašike maslinovog ulja, 60 g crnog luka, 350 g tikvica, 400 ml vode, so, kašičica sitno seckanog bosiljka, 2 kašike kisele pavlake.

d23058df350bc64d067ead5b3b00c343 1
Foto: Pinterest N. Pantelić

Na zagrejanom ulju propržiti sitno seckan crni luk, dodati naribane tikvice, posoliti, dodati malo vode i dinstati desetak minuta. Sve ovo propasirati, dodati paradajz, naliti vodom, dodati bosiljak i prokuvati. Pri služenju sipati u tanjir 2 kašike kisele pavlake.

Salata od tikvica i patlidžana

Potrebno. 500 g tikvica, 500 g plavog patlidžana, 200 g paradajza, 50 g brašna, 50 g maslinovog ulja, so, 4 čena belog luka.

d4079ff3e73a9bef5fc371b963987c23
Foto: Pinterest N. Pantelić

Oljuštiti tikvice i patlidžan i iseći na kolutove, posoliti i ostaviti na upijajućoj hartiji da se ocede. Uvaljati u brašno i ispržiti na ulju da porumeni. Ocediti na salveti višak ulja.

U posudu za serviranje slagati red tikvica, red paradajza sečenog na kolutove, red plavog patlidžana. Sve posoliti i posuti sitno seckanim belim lukom, pomešanim sa maslinovim uljem.

PROČITAJTE I:

Foto: N. Pantelić/Pintarest,
Autor: N. Pantelić