I ako niste čuli za kornik pitu, u njenom ukusu ćete sigurno uživati i vi i vaši ukućani.
Bakina vanglica ima idealan recept za čuvenu kosovsku pitu sa kiselim ukusom, koja je idealna za vreme posta.
Sastojci:
Kora
– 600g brašna
– 330ml vode
– 100ml ulja
– 1 kašičica soli
Potrebni sastojci za fil:
– 1 glavica kuselog kupusa
– 100ml ulja
– 2 glavice crnog luka
– so i biber
Priprema:
Od sastojaka za kore zamesi testo, pa podeli na 8 jufkica. Premažite ih uljem i ostavite da odmore oko sat do dva, a poželjno je ostaviti ih preko noći da odstoje jer se u tom slučaju lepše razvlače.
Na ulju izdinstajte luk, dodajte kupus i začinite sve,a potom krčkajte dok kupus ne omekša. Zatim razvlačite koru jednu po jednu i pecite na plotni smederevca sa obe strane. Ako nemate šporet na drva uključite dve ringle električnog šporeta i preko ringli stavite veliki pleh naopako, tako možete ispeći kore.
Svaku koru poprskajte vodom i prekrijte dok sve ne ispečete. Zatim ređajte u pleh koru pa kupus i tako do kraja. Pecite na srednjoj vatri oko pola sata. Poprskajte pitu i pustite da se malo ohladi da biste mogli lakše da je isečete.
U videu ispod pogledajte postupak pravljenja kornik pite:
BONUS VIDEO: Saša Popović plače u „Zvezdama Granda“
NE PROPUSTITE I: