Da li ste čuli za kornik pitu? Zbog nje će vas ukućani obožavati!

ipiccy image 12 1

I ako niste čuli za kornik pitu, u njenom ukusu ćete sigurno uživati i vi i vaši ukućani.

Bakina vanglica ima idealan recept za čuvenu kosovsku pitu sa kiselim ukusom, koja je idealna za vreme posta.

Sastojci:

Kora

– 600g brašna
– 330ml vode
– 100ml ulja
– 1 kašičica soli

Potrebni sastojci za fil:

– 1 glavica kuselog kupusa
– 100ml ulja
– 2 glavice crnog luka
– so i biber

ipiccy image 13 1

Priprema:

Od sastojaka za kore zamesi testo, pa podeli na 8 jufkica. Premažite ih uljem i ostavite da odmore oko sat do dva, a poželjno je ostaviti ih preko noći da odstoje jer se u tom slučaju lepše razvlače.

Na ulju izdinstajte luk, dodajte kupus i začinite sve,a potom krčkajte dok kupus ne omekša. Zatim razvlačite koru jednu po jednu i pecite na plotni smederevca sa obe strane. Ako nemate šporet na drva uključite dve ringle električnog šporeta i preko ringli stavite veliki pleh naopako, tako možete ispeći kore.

Svaku koru poprskajte vodom i prekrijte dok sve ne ispečete. Zatim ređajte u pleh koru pa kupus i tako do kraja. Pecite na srednjoj vatri oko pola sata. Poprskajte pitu i pustite da se malo ohladi da biste mogli lakše da je isečete.

U videu ispod pogledajte postupak pravljenja kornik pite:

BONUS VIDEO: Saša Popović plače u „Zvezdama Granda“

NE PROPUSTITE I:

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/Bakina vanglica