Za baskijski čizkejk mnogi tvrde da je kao original i da može da parira njujorškom čizkejku.
Od klasičnog čizkejka razlikuje se po tome što nema podlogu i što se peče na visokoj temperaturi, kojom se postiže naizgled zagorela korica.
U nastavku pogledajte šta vam je sve potrebno za ovo savršenstvo od kolača, za koji mnogi tvrde da je ukusniji od onog koji svakodnevno viđamo u poslastičarnicama.
Sastojci:
- 450 g krem sira
- 250 ml slatke/neutralne mlečne pavlake
- 3 velika jaja
- 100-120 g šećera
- 1 prstohvat soli
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kašike brašna
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 220C. Umutite krem sir sa šećerom 3, 4 minuta dok ne postane svilenkast. Polako dodajte pavlaku muteći sve vreme. Onda lagano dodajte jaja jedno po jedno, muteći između dok se potpuno inkorporira. Zatim dodajte so i vanilu, umutite još malo, prosejte brašno u smesu i umutite samo kratko, koliko da se sjedini.
Kalup prečnika 18 cm blago podmažite puterom, samo da se papir zalepi. Stavite jedan pa drugi papir, neka ivice vire iznad kalupa i izlijte smesu unutra. Pecite 40 minuta dok gornja korica ne postane tamno braon.
Ostavite da se potuno ohladi, stavite na nekoliko sati u frižider.
Poslužite kolač sam ili uz preliv od maline ili uz istopljenu čokoladu.
Detaljniji način pripreme pogledajte u videu.
POGLEDAJTE I: