
Prva asocijaca na gulaš većini je Mađarska. S pravo, jer je Mađarska domovina ovog ukusnog jela. Ali gulaš ima mnogo različitih varijacija. Da li ste čuli za američku verziju?
Klasičan mađarski gulaš je goveđi ili juneći gulaš spreman dugo i polako tako da meso skroz omekša, sve dok ne počne da se “raspada”. Uz meso ukuvano tako da gustina jela nije ni supa ni čorba, obavezno je povrće poput šargarepe i paprike.

Postoje brojne varijacije, a recept koji vam predstavljamo je u američkom stilu.
Za ovu verziju potrebni sastojci su mlevena govedina, luk, beli luk, paradajz i začini. Kada se sve zajedno skuva, dodaju se makaroni i kuvaju se u sosu. Gulaš se završava dobrom količinom oštrog čedar sira, koji mu daje kremast i oštar ukus.
Kako se pravi američki gulaš?
Počnite tako što ćete kuvati luk i dinstati govedinu. Zatim u lonac dodajte goveđu čorbu, paradajz, paradajz sos i začine i ostavite da sve proključa pre nego što ubacite testeninu. Kada je testenina kuvana, ubacite sir i spremna je za posluživanje.
Najbolji deo ovog jela je to što se brzo sprema. Od pripreme do završetka – manje od 30 minuta. To je savršena večera za one užurbane večeri kada morate nešto na brzinu da spremite!

Gulaš se u Evropi obično servira uz testeninu, knedle ili jednostavno uz hleb i krompir. Ovaj recept za gulaš čini serviranje kompletnog obroka još lakšim, stavljanjem makarona direktno u gulaš.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
1 luk
3 čena belog luka
1,5 kg. mlevene junetine
1 limenka goveđe čorbe
1 pakovanje paradajz sosa
1 kašičica soli
2 kašičica sušenog italijanskog začina
1 kašičica mlevene paprike
pola kašičice mlevenog crnog bibera
500 g testenine
sir čedar, narendan, količina po želji
seckano sveže bilje, poput peršuna, vlašca ili bosiljka, po želji
Priprema:
Stavite ulje u veliku šerpu, po mogućnosti sa širim obodom i stavite na srednje jaku vatru. Kada se zagreje, dodajte luk i kuvajte dok malo ne omekša, oko tri minuta. Dodajte beli luk i kuvajte još jedan minut. Zatim dodajte mleveno goveđe meso, izlomite ga na male komade drvenom kašikom i kuvajte dok ne ostane ružičasto, oko pet minuta. Ako u tiganju ostane mnogo tečnosti ili masti, većinu ocedite i bacite.

Dodajte goveđu čorbu, paradajz sos, paradajz isečen na kockice, pola šolje vode, so, italijanski začin, papriku i mleveni crni biber. Promešajte da se sjedini i vratite da se kuva.
Dodajte makarone i vratite šerpu da se još malo kuva. Smanjite toplotu na srednje nisku i kuvajte oko 12 minuta, dok makaroni ne omekšaju, povremeno mešajući. Sklonite sa vatre i ubacite sir. Mešajte dok se potpuno ne istopi u sosu. Poslužite preliveno seckanim začinskim biljem, ako želite.
Prijatno!