Crnogorske palačinke, sočna poslastica intenzivnog ukusa

palacinke 1

Palačinke su omiljena poslastica širom sveta, a bezbroj varijanti ovog slatkiša postiže užitak kod svih konzumenata na planeti. Uz nešto malo izmena u samom testu najveći broj varijacija odnosi se na filovanje, premazivanje, prelivanje ili umakanje u različite sastojke. Crnogorska verzija ovog slatkiša za trpezu prenosila se sa kolena na koleno u ovoj zemlji, a garantujemo da su preukusne.

Sastojci:

Testo:

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 200 g pšeničnog brašna
  • 700 ml mleka
  • 5 jaja
  • Malo soli i šećera

Fil:

  • 1/2 kg suvih šljiva
  • 400 g šećera
  • 200ml soka od ceđene naranče
  • 4- 5 komada karanfilića
  • 100ml šljivovice
  • 100ml slatke pavlake

Priprema:

Testo umutiti 10 min pre pečenja palačinaka. Zatim peći palačinke.

palcinke 2

Za fil u zagrejanoj posudi (šerpici) dodati kašiku ulja ,dodati šećer i zagrejavati dok ne požuti. Sve to zaliti sokom od naranče,šljivovicom, sečenim suvim šljivama i karanfilićima. Kuvati na tihoj vatri 15 minuta.

Pržene palačinke umakati sa obe strane u kuvani preliv, slagati u trougao i preliti ostatkom preliva i ukrasiti  umućenog pavlakom.

Pogledajte u videu ispod kako se pripremaju crnogorske palačinke:

NE PROPUSTITE I:

Foto: Printscreen youtube,
Autor: A.Dačić/Prakticnazena.tv