Palačinke su omiljena poslastica širom sveta, a bezbroj varijanti ovog slatkiša postiže užitak kod svih konzumenata na planeti. Uz nešto malo izmena u samom testu najveći broj varijacija odnosi se na filovanje, premazivanje, prelivanje ili umakanje u različite sastojke. Crnogorska verzija ovog slatkiša za trpezu prenosila se sa kolena na koleno u ovoj zemlji, a garantujemo da su preukusne.
Sastojci:
Testo:
- 300 g kukuruznog brašna
- 200 g pšeničnog brašna
- 700 ml mleka
- 5 jaja
- Malo soli i šećera
Fil:
- 1/2 kg suvih šljiva
- 400 g šećera
- 200ml soka od ceđene naranče
- 4- 5 komada karanfilića
- 100ml šljivovice
- 100ml slatke pavlake
Priprema:
Testo umutiti 10 min pre pečenja palačinaka. Zatim peći palačinke.
Za fil u zagrejanoj posudi (šerpici) dodati kašiku ulja ,dodati šećer i zagrejavati dok ne požuti. Sve to zaliti sokom od naranče,šljivovicom, sečenim suvim šljivama i karanfilićima. Kuvati na tihoj vatri 15 minuta.
Pržene palačinke umakati sa obe strane u kuvani preliv, slagati u trougao i preliti ostatkom preliva i ukrasiti umućenog pavlakom.
Pogledajte u videu ispod kako se pripremaju crnogorske palačinke:
NE PROPUSTITE I: