Carska pita je jedno od jela sa kojim sigurno nećete pogrešiti kada pozovete prijatelje u goste.
Već tokom pečenja čitava kuhinja će zamirisati, a kada iznesete ovu đakoniju na sto, svima će poći voda na usta i tražiće se parče više.
Najbolje od svega je što se sprema izuzetno lako, a najviše vremena otići će vam na seckanje i miksanje sastojaka.
Sastojci:
-4 jaja
-2 šolje (4 decilitra) brašna
-1 šolja (2 decilitra) ulja
-1 šolja (2 decilitra) jogurta
-200 grama mekog punomasnog sira
-200 grama praške šunke
-200 grama gaude u komadu
-4 kisela krastavca
-2 pečene ili kisele paprike
-1 kesica praška za pecivo
-so
-malo dimljene crvene aleve paprike
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni i izvadite kisele krastavce i papriku na tanjir, kako bi se ocedio višak tečnosti.
Razbijte jaja u dubljoj posudi i umutite ih mikserom, a potom dodajte brašno, jogurt i ulje i ponovo sve dobro izmiksajte.
Iseckajte krastavce, pečenu papriku i prašku šunku na što sitnije kockice, ubacite u smesu, dobro izmešajte i dodajte kesicu praška za pecivo.
Na kraju narendajte gaudu, dodajte prstohvat soli i malo dimljene aleve paprike radi boljeg šmeka i još jednom sve dobro promešajte.
Pecite na 200 stepeni oko pola sata do 40 minuta.
Prvih 10 minuta pecite pitu na dnu rerne, a potom ostatak vremena prebacite posudu na srednju rešetku, kako bi se sve ravnomerno ispeklo.
Znaćete da je pita gotova kada korica poprimi lepu zlatnu boju.
Prijatno!