Ako vam je „pao šećer“ ili su vam stigli nenajavljeni gosti, recept za dezert sa makom, orasima i voćem je idealan za vas. Em što se sprema za samo 15 minuta i to vrlo lako, em što kasnije može da se zamrzne i da imate osećaj i ukus kao da jedete sladoled.
Sastojci:
- 1l umućene slatke pavlake
- 300g mlevenog keksa
- 150g oraha
- 150g maka
- 100g prah šećera
- 1 kisela pavlaka
- 1-2 kašike gustina,
- Ako je potrebno 2 vanilin šećera
- 1kg crvenog voća (jagode, maline, borovnice)
Priprema:
Jagode isecite na četvrtine i stavite u duboki tiganj sa malinama i borovnicama. Uz dodatak malo vode voće prodinstajte (sotirajte) na vatri 7-8 minuta. U umućenu slatku pavlaku dodajte prah šećer, mleveni keks, kiselu pavlaku i vanilin šećer i gustin, ako vam se čini da je retko. Zatim smesu podelite u dva dela, u jednu dodajte orahe, a u drugu mak. Ređajte u vatrostalnu posudu, red voća, red šlaga, prvo orasi, opet voće, pa sa makom.
Ukrasite po želji i malo prohladite pre služenja.
Detaljan način pripreme donosi vam „Praktična žena“.