![Bez ovog kolača se nije moglo zamisliti nijedno slavlje u Jugoslaviji, brzo se pravi i prilično je jeftin 5 image 18 10](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/06/image-18-10.jpg)
Kolač sa orasima i čokoladom bio je nezaobilazan na trpezama širom bivše Jugoslavije. Priprema se veoma lako i prilično brzo, tako da je pogodan za sve one koji ne planiraju da puno vremena utroše u kuhinji, a ipak bi da počaste sebe ili drage osobe jednom finom poslasticom, piše Still.
U nekadašnjoj Jugoslaviji ručak nije mogao da se zamisli bez deserta, a to su uglavnom bili kolači od sastojaka koje su domaćice već imale u kući.
![Bez ovog kolača se nije moglo zamisliti nijedno slavlje u Jugoslaviji, brzo se pravi i prilično je jeftin 6 image 18 11](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/06/image-18-11.jpg)
Sastojci:
Za testo:
– 200 g mlevenih oraha
– 3 jajeta
– 80 g šećera
– 250 ml mleka
– 100 ml ulja
– 300 g brašna
– 1 kesica vanilin šećera
– 1 kesica praška za pecivo
![Bez ovog kolača se nije moglo zamisliti nijedno slavlje u Jugoslaviji, brzo se pravi i prilično je jeftin 7 image 18 12](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/06/image-18-12.jpg)
Za glazuru:
– 150 g čokolade za kuvanje
– 10 kašika šećera
– 6 kašika vode
![Bez ovog kolača se nije moglo zamisliti nijedno slavlje u Jugoslaviji, brzo se pravi i prilično je jeftin 8 image 18 13](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/06/image-18-13.jpg)
Priprema:
Jaja mutite uz postepeno dodavanje šećera, dok ne postanu penasta i bela. Ulijete mleko i ulje sve vreme muteći, a zatim sipajte prašak za pecivo i vanilin šećer.
Dodajte brašno i orahe, pa ručno sve sjedinite da dobijete kompaktnu smesu. Izlijte je na podmazan pleh i pecite u rerni na 180 stepeni oko 35 minuta.
![Bez ovog kolača se nije moglo zamisliti nijedno slavlje u Jugoslaviji, brzo se pravi i prilično je jeftin 9 image 18 14](https://grand.nova.rs/wp-content/uploads/2024/06/image-18-14.jpg)
Dok se kolač peče lagano pripremite glazuru.U šerpicu sipajte šećer i vodu, pa zagrevajte na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi.
Pre nego što sirup počne da vri sklonite ga sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu. Mešajte dok se skroz ne rastopi. Kada je kolač pečen prelijte ga glazurom i lepo poravnajte, a po želji ga ukrasite sa nekoliko celih oraha, piše luftika.rs.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: