
Naše bake nisu imale ni mikser ni merice, ali su pravile palačinke koje su bile tanke, mekane i elastične baš onakve kakve danas retko uspevamo da napravimo.
Tajna nije u skupim sastojcima, već u strpljenju i jednoj maloj, ali moćnoj promeni korišćenju domaće masti i odmoru testa.

Sastojci koje su koristile:
- 2 jaja,
- 2 čaše mleka,
- 1 čaša vode (ili kisele vode),
- 2–2,5 čaše brašna,
- prstohvat soli,
- kašika domaće masti.
- za pečenje – još malo masti ili komadić slanine.

Priprema bez komplikacija
Jaja se umute, dodaju mleko, voda i so. Brašno se dodaje postepeno, bez grudvica. Na kraju ide mast, pa se sve lepo sjedini. Testo mora da odstoji bar pola sata – „da omekša dušom“, kako su govorile bake.

Pečenje sa stilom
Tiganj se podmaže mašću ili se pređe komadićem slanine. Testo se sipa kutlačom, razlije i peče sa obe strane dok ne porumeni. Bitno je da testo bude ređe – „da ide niz kutlaču kao voda niz oluk“.

Zašto su ove palačinke i dalje najbolje
Jer ne traže ništa specijalno, a daju rezultat koji miriše na detinjstvo. Savršene su za džem, eurokrem, sir ili šta god volite. I da – možete ih praviti i danas, bez ikakve muke.
PROČITAJTE JOŠ:
(Krstarica.com)