Knedle sa šljivama svi vole, ali samo ih hrabri prave. A one se tehnički prave lako samo to traje dugo. Zato iskusne domaíce savetuju da odvojite dan za knedle, napravite duplu meru, napravite mnogo knedli i da ih zamrznete.
Knedle sa šljivama ili gomboce, nezavisno od toga kako ih ko zove, jedna su od rado viđenih đakonija na svakoj trpezi.
Vreme je šljiva, a veliki, sočni, modri plodovi govore da je pravi trenutak da se na vašoj trpezi nađe mnogima omiljeni slatkiš, koji je najlepši ako se pravi po tradicionalnom receptu naših baka – knede sa šljivama.
Inače, ovu poslasticu u Vojvodini zovu i gomboce, a taj naziv joj je, pretpostavlja se, ostao kao austrougarsko nasleđe. Naime, gomboce se smatraju mađarskim specijalitetom, jer im naziv potiče od mađarske reči „gomb“, što u bukvalnom prevodu znači kuglica.
-Gomboce su tradicionalno vojvođansko jelo mađarskog porekla. U šljivu se ušuškaju cimet i šećer, to sve zajedno se tanko obavije krompir-testom, prvo se potapa u ključalu vodu, pa kada ispliva, uprži se u šećeru i prezlama – glasio bi najkraći – haiku – recept za knedle sa šljivama.
Iako knedle sa šljivama ili gomboce prati mnogo mitova i čak oprečnih saveta, najvažnije je da za dobro krompir-testo krompir treba da se kuva u ljusci a ne očišćen, i da ga treba pasirati ručno, starinskom pasirkom a ne mikserom. Cilj je da gotovo kuvano testo ne bude tvrdo, ne treba preterati s brašnom.
U principu vam na kilogram krompira treba:
-2 jaja
-2 žlice ulja
-malo soli
-40 dkg oštrog brašna
-20-ak šljiva
Ovo je spisak važnih saveta da bi vam knedle sto posto uspele:
-koristite beli krompir
-ručno pasiranje krompira jeste bolje, ali nije presudno važno,
-nakon pasiranja a pre dodavanja ostalih sastojaka ohladite krompir skroz
-ne preterujte s jajima, na određenu količinu kuvanog i očišćenog krompira
-testo za knedle jeste donekle lepljivo, i tako i treba da bude, ne treba dodavati brašna do stadijuma „da prestane da se lepi za ruke“,
-stavljajte šljive cele, sa koščicama, jer secnuta šljiva brže pušta sok, pa ako je sloj testa oko knedle tanak, može da se desi da testo pukne i sok iscuri
-sirove knedle se mogu zamrznuti, pa sledeći put imate brze knedle i čiste ruke, piše blogerka Maja Babić.